UManresa incorpora Fina Carpena al projecte Impact_Lab que avalua l’impacte dels espais de ciències en l’aprenentatge científic dels infants
Els estudis d’Educació d’UManresa han incorporat Fina Carpena com a tècnica del projecte Impact_Lab. Aquest projecte té com a finalitat avaluar quin impacte tenen els espais de ciències en l’aprenentatge científic dels infants. Carpena és Doctora en Antropologia per la Universitat de Berkeley (Califòrnia) i té una llarga trajectòria investigadora en universitats de Gdansk, Polònia, University College Cork (Irlanda) i en centres d’investigació com el Centre d’Estudis Mèxic-Estats Units i el Centre d’Estudis Comparatius de la Immigració de la University of California- San Diego. Recentment, Carpena i Montserrat Pedreira, directora del grau en Mestre d’Educació Infantil, van visitar l’escola Pla del Puig (Sant Fruitós de Bages), un dels centres que participen en el projecte.
El projecte Impact_Lab, que finança la convocatòria Proyectos de Generación de Conocimiento 2022 del Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades a través de la Agencia Estatal de Investigación i els fons FEDER, té una durada de tres anys, el lidera UManresa i hi participen investigadors de les universitats de Valladolid i de Zaragoza i l’empresa minera ICL Group.
El projecte de recerca se centra en les accions d’educació científica adreçades a infants de 3 a 6 anys. Impact_Lab estudia l’efecte d’iniciatives pedagògiques orientades a l’educació científica inclusiva als espais de ciències de lliure elecció que funcionen tant a centres escolars com a espais com el Lab 0_6 d’UManresa.
Una part del projecte es dedicarà a avaluar les estratègies formatives adreçades als docents i a mesurar la influència de l’educació científica primerenca en la inclusió i l’equitat de gènere.
Basant-se en els resultats de la recerca, al final del projecte s’elaboraran tot un seguit de pautes i recomanacions didàctiques per a la creació i funcionament de laboratoris de ciència inclusius de lliure elecció per a nens i nenes de 3 a 6 anys.
Impact_Lab és un projecte de la línia “Espais de ciències i inclusivitat en la construcció del coneixement” del Grup de Recerca en Construcció del Coneixement de la UVic-Universitat Central de Catalunya.