L’Escola de Postgrau en Salut de Manresa arrenca el curs 23-24 obrint més programes que mai
L’Escola de Postgrau en Salut d’UManresa ha posat en marxa aquest mes d’octubre la majoria de formacions de màster i postgrau per aquest curs 23-24. La resposta a l’oferta constata l’interès dels professionals per avançar en la seva especialització, ja que s’han obert el 80% de les propostes formatives dissenyades per l’Escola de Postgrau. En total s’han obert 12 programes de màster i de postgrau, als quals s’hi han d’afegir dos postgraus més que començaran el mes de gener. Les xifres, a hores d’ara, ja són superiors a les de l’any passat, amb 203 persones que s’han inscrit en els diferents programes, el que representa un increment del 12%.
Especialització, col·laboració i innovació en l’oferta 23-24
L’Escola de Postgrau en Salut d’UManresa ha apostat aquest curs 2023-2024 per oferir programes de molta especialització; per enfortir les propostes formatives en àrees d’expertesa de la Universitat, com les emergències o l’atenció a la salut de la dona; i per innovar en metodologies. D’altra banda, ha impulsat les aliances amb altres institucions per fomentar l’especialització de professionals.
Pel que fa als nous programes, l’Escola de Postgrau ha apostat per crear formacions d’especialització en el camp de la fisioteràpia. En aquest sentit s’han creat dos nous postgraus: el de Capacitació del fisioterapeuta en l’Atenció Primària i Comunitària i un programa per preparar professionals per a l’atenció en Cefalees, trastorns temporomandibulars i síndromes vestibulars. Tant aquest postgrau com la nova oferta de l’àmbit de la logopèdia, un nou programa sobre Trastorns del Comportament Alimentari en Pediatria, es posaran en marxa el mes de gener. En la línia de col·laboració amb altres entitats i institucions, l’Escola de Postgrau, juntament amb la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC i Althaia, també s’ha posat en marxa un nou Postgrau en Nous Models d’Atenció a la Salut Mental Comunitària.
En el cas de la col·laboració amb Althaia també s’ha apostat per promoure iniciatives conjuntes que promoguin l’accés de professionals de la institució assistencial a la formació especialitzada. Així, a més del nou postgrau, s’ha apostat per coorganitzar-hi el Màster d’Anestèsia i el Màster en Teràpia d’Infusió.
A més d’Althaia, l’Escola de Postgrau també treballa en programes de l’àmbit de la gestió assistencial en col·laboració amb Unió Consorci Formació i amb l’Institut Català de la Salut.
Formació experta i innovadora
Ja fa anys que l’Escola de Postgrau excel·leix en dos dels seus àmbits d’expertesa: la formació en emergències i l’atenció a la salut de la dona. Els programes que s’ofereixen en aquestes dues àrees acostumen a omplir-se ràpidament, fins al punt d’acumular llistes d’espera d’un any acadèmic per a l’altre, com és el cas del Màster d’Emergències Extrahospitalàries. En aquest cas, enguany, el Màster incorpora un curs de part extrahospitalari i simulació i cursos d’assistència i trasllat de pacients en helicòpter i en avió.
En relació amb els programes per formar professionals en l’àmbit de l’atenció a la salut de la dona, es consoliden ofertes com el Màster en Ecografia Ginecològica, Obstètrica i Mamària, el Postgrau en Sinologia i Patologia Mamària, el Màster en Reeducació del Sòl Pelvià i el Postgrau en Uroginecologia per a Llevadores.
Una altra de les característiques que tenen els programes que s’han dissenyat aquest curs és la innovació. L’Escola de Postgrau s’adapta a la demanda dels professionals i per això ha impulsat les modalitats semipresencials. A hores d’ara, el 90% de les formacions s’imparteixen en aquest format. A més, s’aposta per la simulació com a metodologia docent en tots els programes i es promouen les pràctiques assistencials en hospitals i centres de referència per enriquir la formació.
Tot plegat respon a la voluntat de donar resposta a les necessitats formatives dels nous rols professionals dels sistemes de salut i d’atenció social, tant pel que fa a la infermeria, com a les llevadores, els fisioterapeutes i els professionals dels equips d’atenció primària.
Perfil de l’estudiantat que s’especialitza en salut a UManresa
Tenint en compte les dades del curs 22-23 es pot fer una radiografia de l’estudiantat que cursa màsters i postgraus a l’Escola de Postgrau en Salut. Es tracta d’un perfil format bàsicament per dones (85%), d’una mitjana d’edat de 35,2 anys i majoritàriament procedents de Catalunya (74%). Els programes que atrauen més persones de fora de Catalunya són tres màsters: els de Cirurgia Podològica, Teràpia d’Infusió i Motricitat Orofacial. Pel que fa a l’alumnat de procedència internacional es concentra en el Màster en Ecografia.