Vés al contingut

La salut mental del jovent català. Nous reptes per a la infermeria

Imagen

23/07/2024

El jovent actual és el de les múltiples emergències: socials, climàtiques, econòmiques... Les condicions precàries que pateixen dia a dia ho confirmen. I és que no hi ha dubte que la joventut conforma un col·lectiu vulnerable de la nostra societat. Tot plegat, en els darrers anys, ha repercutit sobre la nostra salut mental i sobre el nostre benestar emocional. És innegable que la covid-19 i la crisi sanitària, social i econòmica que en va derivar van posar de manifest aquest fet. Quasi tres anys després de l'inici del confinament, sembla que la situació no es reverteix: seguim en una emergència de salut mental i social.

El Consell Nacional de Joventut de Catalunya (CNJC) i Salut Mental de Catalunya (SMC) han vist necessari aprofundir en aquest tema i realitzar una radiografia actual sobre la salut mental del jovent català.

Com es pot abordar un problema si no en sabem la dimensió? A nivell d’infermeria, és primordial conèixer la realitat actual dels joves, atès que és una població altament vulnerable a presentar un trastorn mental, tal com s’ha mencionat i que detallaré a continuació.

  • L’Organització Mundial de la Salut (OMS, 2021) calcula que aproximadament 1 de cada 7 joves entre 10-19 anys pateix un trastorn mental, que representa un 13% de la causa de morbiditat d’aquest grup de població. A Catalunya, el nombre de joves que té algun problema de salut mental és del 14% aproximadament.
  • A nivell d’atenció a la salut mental, mentre que per a la persona adulta el recorregut d’atenció passa per la primària i després per la derivació al CSMA, els joves acudeixen a urgències quan estan en situacions ja més límit. A l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, al 2021 es van incrementar un 47% les urgències per salut mental juvenil respecte al 2020, evidenciant-se que post covid-19 hi va haver un augment de les atencions.
  • Les persones entre 18-34 anys van ser les que més visites van fer a centres i serveis de salut mental i també la franja d’edat que va registrar més casos de tristesa i ansietat. Mentre que les dones amb qualsevol trastorn mental freguen el 15%, els homes estan uns 8 punts per sota.

De l’ansietat i depressió en joves... què en sabem?

L’ansietat no és tan sols el trastorn més comú, sinó que des de l'any 2019 s’ha anat intensificant. Mentre que no s’ha alterat el percentatge de joves que presenten depressió, sí que ho ha fet de manera significativa el dels joves que pateixen ansietat, alhora que hi ha més relació entre el fet de poder arribar a final de mes i l’ansietat del jovent.

L’ansietat és el principal problema de salut mental de les menors de 18 anys ateses a urgències l’any 2022, amb una pujada del 61% respecte al 2019. Parlo en femení, atès que les noies tenen significativament més ansietat que els nois.

A nivell de depressió, no hi ha un augment post covid-19 significatiu. Hem de continuar tenint present que el gènere també hi influeix, doncs per cada noi jove que en presenta, hi ha dues noies.

No hem de deixar de tenir present també les morts per suïcidi, ja que durant l’any 2020 va ser la primera causa externa de mort de persones joves a Catalunya, amb un 30,53% d’aquestes defuncions. Respecte del total de morts de persones joves l'any 2020, és la segona causa i correspon al 14,1%. És, doncs, sens dubte també un problema amb un fort impacte en aquesta població juvenil. Altres dades preocupants, segons l’Enquesta de Benestar Emocional de l’Alumnat, són que el 8,8% del jovent català d’entre 10-18 anys expressa tenir ganes de morir-se. També hem de tenir present el que són les conductes autolesives, que van des de l’intent de suïcidi o com a font de regulació emocional. Aquestes conductes afecten en el funcionament escolar, familiar i són un dels principals factors de risc de mort entre el jovent. Molts estudis indiquen factors causants com l’exigència d’un alt rendiment i l’adaptació a un món canviant.

El TCA en els joves... un trastorn també en augment

Seguint l’enquesta que elabora anualment l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB, 2021) entre els alumnes de secundària, abans de la covid-19 un 4,5% declarava tenir un TCA, mentre que l’any posterior el percentatge era de més del 8%. També es va fer palès que més del 80% havia rebut insults o burles pel seu físic. L’any 2021 respecte al 2019, les urgències per menors de 18 anys amb TCA es van disparar un 135% segons l’Observatori de Salut, evidenciant que els TCA entre el jovent són reals i preocupants després de la pandèmia.

Definit el problema, com ens hi enfrontem avui?

Els recursos destinats a aquesta població en l’àmbit de l’atenció a la salut mental, com també en l’etapa adulta, van orientats a un model comunitari, integral i plural, on no només actuïn agents de salut, sinó molts altres agents de l’àmbit de la justícia, educació, àmbit laboral de l’associacionisme... Actualment s’està treballant cap a un model on l’atenció a la salut mental sigui comunitària, reduint el nombre de llits d’hospitalització per a programes comunitaris on el jove segueixi la seva vida dins la comunitat i on la figura de l’atenció en primera persona sigui clau per a la seva recuperació. Així doncs, cal avançar cap a un paradigma preventiu, social i comunitari de la salut mental mentre es reforcen els serveis d’atenció a la salut mental del sistema sanitari.

Quins són els reptes de futur?

  • Continuar combatent i treballant sobre l’estigma social existent sobre el jovent amb problemàtica de salut mental.
  • Fomentar programes d’educació emocional en l’educació obligatòria i postobligatòria, generar serveis d’acompanyament davant la transició entre etapes educatives, oferint formació també al professorat en detecció i atenció al malestar emocional.
  • Continuar treballant per garantir accions integrals i coordinades entre serveis i programes, en treball en xarxa i en clau comunitària, així com continuar treballant en el trànsit de l’etapa juvenil a l’adulta, millorant coordinacions entre CSMIJ i CSMA.
  • Obtenir un suport associatiu en l’acompanyament a favor de la salut mental del jovent, alhora que la salut mental i emocional sigui treballada en altres àmbits com centres cívics o espais socials que intervenen amb aquests joves.

La infermeria té un nou repte en l’atenció a la salut mental de la població, atès que aquesta població jove és qui més ha sigut i està sent afectada per problemàtiques de salut mental. No és només un repte per a la infermeria especialitzada en l’àmbit de la salut mental, sinó per a tota la infermeria que intervé amb joves. Hem de continuar treballant en el maneig de l’ansietat, de les problemàtiques envers l’alimentació i TCA, en el benestar emocional i mesures per evitar autolesions i possibles conductes suïcides. Tot això, cada vegada en l’àmbit de la prevenció, creant xarxes amb altres recursos, sanitaris o no, on l’adolescent trobi el seu espai segur. Nous reptes per un futur millor per a aquests joves.

Bibliografia:

Gemma Torras Fàbregas, docent del Grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut del campus Manresa de la UVic-UCC

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte