La missió de la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient és generar, difondre i transferir coneixement sobre la seguretat del pacient, a través de l'ús de la simulació i de la innovació docent, en tots els àmbits assistencials per a la millora de la pràctica clínica i l'atenció integral i avançada dels pacients.
Imagen
Missió
La missió de la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient és generar, difondre i transferir coneixement sobre la seguretat del pacient, a través de l'ús de la simulació i de la innovació docent, en tots els àmbits assistencials per a la millora de la pràctica clínica i l'atenció integral i avançada dels pacients.
Visió
La càtedra SIM-SEP vol convertir-se en motor del desenvolupament d'activitats docents, d'investigació aplicada, d'innovació i transferència del coneixement, per tal de promoure noves pràctiques assistencials, més eficients, més innovadores i més segures.
Valors
Els valors que regeixen la càtedra són:
- El compromís amb el ciutadà, com a pacient, com a objectiu i com a referent de les activitats assistencials.
- La col·laboració i cooperació entre els diferents actors: investigadors, professionals sanitaris d’atenció primària, de centres hospitalaris i de salut pública, entitats socials, ajuntaments, Generalitat de Catalunya i amb la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya com a element nuclear des del seu Campus Manresa.
- La participació col·lectiva dels diferents actors en la definició dels objectius i la planificació de les activitats.
- L'arrelament al territori del Bages, Osona i la Catalunya Central i Interior com a escenari de desplegament de les seves actuacions, oberta a col·laboracions amb altres grups catalans, estatals i internacionals.
- La translació de la recerca en programes de simulació i seguretat dels pacients de qualitat, eficiència i sostenibilitat.
- El professionalisme com a principi dinamitzador de les activitats.
- L'ètica i la integritat com a nucli central de la docència i la recerca.
- La transparència en la gestió de la Càtedra i les seves activitats.
- La qualitat docent i de la recerca com a principi rector de totes les activitats realitzades per la càtedra.
La càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient té els objectius següents:
Objectius estratègics
E.1. Interaccionar amb els Grups de Recerca i Càtedres del conjunt de la UVic-UCC per promoure sinèrgies entre investigadors per dirigir els objectius científics de la càtedra.
E.2. Col·laborar amb els professionals sanitaris de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària, i de salut publica del territori.
E.3. Promoure la participació conjunta en projectes de recerca de la càtedra amb les diferents estructures de recerca de la UVic-UCC (grups de recerca, altres càtedres, centres de recerca, facultats) aprofitant les sinèrgies que es puguin establir per contribuir a l’assoliment dels objectius científics de la càtedra.
E.4. Identificar reptes científics comuns amb els professionals sanitaris de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària i de salut pública del territori a fi de poder definir projectes col·laboratius conjuntament.
E.5. Col·laborar amb les altres estructures de recerca de la universitat (grups de recerca, càtedres, centres de recerca, facultats) en el desenvolupament d’activitats de divulgació científica.
E.6. Establir un mecanisme de coordinació de la càtedra amb els agents i representants socials per a la recerca i la prevenció d’esdeveniments adversos en l’entorn territorial de la UVic-UCC.
Objectius de docència i formació
F.1. Integrar la seguretat del pacient i la simulació com a elements clau en la formació en les Ciències de la Salut (tant en programes específics com de manera transversal).
F.1.1. Objectiu per a la Formació Pregrau:
F.1.1.1. Integrar la formació en seguretat del pacient, posant en valor les tècniques de simulació en l’aprenentatge pregrau.
F.1.1.2. Assessorar les tres Facultats de salut (FCSM, FCSB, FM) en l’acreditació de competències professionals (ACOES Avaluacions Clíniques Objectives Estructurades (ACOEs)) de les ciències de la salut.
Mitjançant conveni amb la Direcció general d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària del Departament de Salut, assumint com a encàrrec de gestió, la competència de l’acreditació de les professions sanitàries a la UVic-UCC.
F.1.2. Objectiu per a la Formació Postgrau:
F.1.2.1. Integrar la formació en seguretat del pacient, posant en valor les tècniques de simulació en tot l’aprenentatge postgraduat.
F.1.3. Objectiu per a la Formació continuada (SIMDAYS i altres):
F.1.3.1. Donar resposta amb programes formatius, tallers i tècniques de simulació, a les necessitats identificades al sector salut i social.
F.1.4. Objectiu per als Cicles Formatius:
F.1.4.1. Dissenyar Laboratoris de simulació en els cicles formatius (FP amb pràctiques en empreses): auxiliars de clínica, tècnics radiòlegs...
Mitjançant conveni amb el Departament d’Ensenyament.
F.2. Formar la ciutadania en la prevenció d’esdeveniments adversos per facilitar l’apoderament.
Objectius de recerca i innovació
R.1. Avançar en el camp de la recerca i innovació en aspectes relacionats amb la seguretat del pacient
R.2. Avançar en el camp de la recerca i innovació en aspectes relacionats amb la metodologia de la simulació.
R.3. Aprofundir en la utilització de la tecnologia per a un millor aprenentatge en salut.
R.4. Promoure la formació en el grau i postgrau (etapa predoctoral i postdoctoral) en metodologia de la recerca i en epidemiologia dels esdeveniments adversos.
Objectius de consultoria
C.1. Donar suport tant a organitzacions públiques com privades a Catalunya, Espanya, i a nivell internacional, per al disseny, implementació, i avaluació de serveis i programes, amb projectes de seguretat dels pacients i simulació, que incloguin avaluació de context, disseny i planificació, accions docents, de suport al lideratge, seguiment de la implementació, avaluació de resultats quantitatius i qualitatius.
Objectius d'internacionalització
I.1. Fomentar la internacionalització de la càtedra mitjançant la relació amb altres organitzacions internacionals.
I.2. Promoure el reconeixement mutu acadèmic d’altres universitats internacionals.
I.3. Elaborar i implantar programes de formació que donin resposta a les necessitats formatives d’altres països (per exemple Cuba o Chile).
I.4. Realitzar jornades d’àmbit nacional i internacional a la UVic-UCC en seguretat del pacient i metodologia de la simulació.
La càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient de la UVic-UCC té una dependència orgànica de la Fundació Universitària del Bages (FUB) i el Centre d’Estudis de la salut i Socials (CESS). Vetlla especialment l'establiment d'acords i convenis de col·laboració amb entitats i institucions afins als seus objectius; de forma prioritària amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, així com amb altres institucions i associacions acadèmiques i professionals (SESSEP, SCIS, SESAM, etc...).
Direcció científica
La càtedra té una Direcció Científica i actua en sis grans eixos en els quals el director/a compta amb el suport de diferents investigadors, professionals i representants de la societat:
- Facultat de Ciències de la Salut de Manresa
- Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar
- Facultat de Medicina
- Centre Internacional de Formació Contínua
- CISARC i Clínica Universitària
- Generalitat de Catalunya (Departament de Salut, Sots-dirección d'Ordenació i Qualitat Sanitàries i Farmacèutiques)
Comitè científic
La càtedra disposa d’un Comitè Científic format per dues persones, que poden ser tant internes com externes a la UVic-UCC, a proposta del coordinador de cadascuna d’aquestes àrees, i presidit per el director/a de la Càtedra.
El Comitè Científic es reuneix almenys dues vegades l’any per proposar i definir les activitats a realitzar i avaluar les activitats desplegades.
Altres òrgans i institucions vinculades
La Càtedra manté vinculació a diferents nivells i estructures de la mateixa UVic-UCC:
- Totes tres facultats de salut:
- Facultat de Medicina
- Facultat de Ciències de la Salut de Manresa
- Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de Vic
- Amb grups de recerca; especialment el grup de recerca (SGR emergent) d’Innovació docent, simulació i seguretat del pacient.
- Amb el CESS i altres càtedres de la UVic-UCC (especialment la d’Educació mèdica i la de TIC Salut).
- Amb la Clínica Universitària de Manresa, com a infraestructura nuclear i estratègica per a la posada en marxa de projectes innovadors en l’àmbit de la simulació .
- Amb la Generalitat de Catalunya, Departament de Salut, sots-direcció d’Ordenació i Qualitat Sanitàries.
Finançament
Seguint les Normes d'organització i funcionament de la UVic-UCC, l’estructura organitzativa i les activitats de la càtedra s'autofinancen amb aportacions d'entitats externes que es recullen a través de convenis on es detallen els ingressos generats per les seves activitats i les subvencions o aportacions que puguin rebre d’entitats públiques o privades.
La UVic-UCC, a través de la FUB, aporta recursos humans i una assignació pressupostària per a despesa corrent i de funcionament de la càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient. Tant la FUB com el CESS donen suport tècnic a la docència, a la recerca, a la transferència de coneixement i a la gestió administrativa integral de la càtedra.
Contacta amb la càtedra
Direcció: Dra. Carmen Gomar
Campus Manresa
Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya
T. 93 877 41 79
catedrasimulacio@umanresa.cat