El Màster en Motricitat Orofacial d’UManresa i EPAP fa 10 anys
177 persones s’han format en el Màster en Motricitat Orofacial que imparteixen conjuntament el campus Manresa de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i l’Instituto de Ensino Profissional, Avançado e Pósgraduado (EPAP). Aquesta fita posa de manifest l’èxit de la relació entre ambdues institucions, que van iniciar aquest programa ara fa deu anys i en el qual hi han participat i hi participen més de 30 docents, tan d’àmbit nacional (53,13%) com internacional (46,88%).
En tots aquests anys, el màster s’ha consolidat com a formació especialitzada sent una referència en l’àmbit de la motricitat orofacial. El programa proporciona els coneixements necessaris actuals per donar resposta a totes les necessitats que un logopeda pugui tenir en el camp de la motricitat orofacial. Al llarg d’aquests 10 anys, s’hi han matriculat un total de 177 estudiants, també de diferents procedències. El 81,36% són estudiants nacionals i el 18,6% internacionals, principalment de llatinoamèrica.
Durant aquesta dècada, el màster ha mantingut una demanda constant, però ha experimentat un increment a partir del curs 21-22, en què va passar a modalitat semipresencial. En aquesta modalitat s’ofereix la formació a partir de la plataforma virtual amb contingut audiovisual asíncron i sessions síncrones en línia, a més a més d’una formació presencial concentrada en finalitzar el màster a la Clínica Universitària d'UManresa. Aquest format ha fet accessible la formació a més estudiants d’origen internacional, amb un increment de gairebé un 15%.
A més a més, cal posar en valor que sovint, el treball realitzat per l'estudiantat del màster esdevé una contribució a la divulgació i a la investigació en l’àmbit de la motricitat orofacial. Així, per exemple, diversos Treballs de Final de Màster (TFM) han estat presentats en congressos d’àmbit internacional com són el I Congrés Internacional de Motricitat Orofacial o bé el II SIAMO (II Simposio Iberoamericano de Motricidad Orofacial) on el pòster “Estado nutricional del respirador oral”, de l’autora Mínia Porteiro va obtenir una menció honorífica.
Fruit de la bona relació i sinèrgia entre les dues institucions des de fa dos anys també s’està impartint el Postgrau en trastorns del comportament alimentari que també es desenvolupa en format semipresencial i està tenint una gran demanda.
Dia de la Motricitat Orofacial
El dia 17 de febrer es commemora el Dia Mundial de la Motricitat Orofacial. Enguany, el tema que centra la commemoració duu per títol "L'impacte del fre lingual alterat en la respiració, l'alimentació i la parla. Com pot contribuir un logopeda?".