La simulació és una metodologia d'aprenentatge que utilitzem a UManresa de manera transversal en tots els estudis, tant de CFGS, com de grau o de màster i postgrau. És un tret diferencial de la nostra oferta formativa i un dels elements de l'experiència universitària que els nostres estudiants valoren millor.
En què consisteix la simulació?
La simulació és una metodologia docent que et posa en una situació (sovint límit, de pressió, estrès, incertesa i/o risc) molt similar tant pel que fa a les exigències tècniques com d'habilitats personals a les que hauràs de fer front en la pràctica professional d'una determinada professió o equip de treball. La simulació et convida a actuar com en la realitat però sense riscos. L'error hi és benvingut perquè és una font d'aprenentatge molt valuosa.
La preparació de cada sessió de simulació implica un procés complex que s'inicia amb el disseny del cas enfocat a donar resposta a una necessitat concreta en termes de capacitats i/o habilitats. Quan has de participar en una simulació, reps informació prèvia per preparar-la adequadament. Amb aquest bagatge previ, afrontes el repte en un espai i condicions que reprodueixen tan fidelment com és possible l'entorn professional real on es duu a terme normalment. La sessió es grava i, en acabar, amb els companys, el docent i un facilitador en simulació, reflexiones sobre el que has fet, per què i què pots millorar.
Per què s'aprèn millor amb la simulació?
- La simulació accelera l'aprenentatge perquè et permet aprendre fent i reflexionant sobre el que fas. Aprens més ràpid i de manera més sòlida.
- És una manera estimulant i plaent d'aprendre perquè et posa a prova, et repta, en ocasions, no solament de manera individual sinó com a equip. Facilita la transferència de coneixement de la teoria a la pràctica.
- La simulació contribueix a la millora i el progrés professional personal perquè no només se centra en el desenvolupament concret del cas sinó que t'anima a reflexionar sobre la pròpia actuació i a identificar comportaments efectius i no efectius.
- La simulació és ideal per entrenar equips de treball perquè pot posar el focus no només sobre les tècniques o coneixements concrets sinó també en les interrelacions entre les diferents persones i/o perfils professionals. Promou l'aprenentatge col·laboratiu i el creixement tant personal com d'equip.
El director dels estudis d'ADE, Marc Bernadich, t'explica com utilitzem la simulació al grau en ADE d'UManresa:
L'alumnat d'UManresa aprèn més i millor amb la simulació
- "La simulació m'apropa al tracte amb el pacient. És el pont que uneix la Universitat i l'entorn professional". Cristian Puga, estudiant de Fisioteràpia d'UManresa.
- "He fet simulació amb actors i m'he sentit realment com si estigués a la consulta amb un pacient. També he fet simulació amb ninos que reaccionen a les teves actuacions. Et dona molta seguretat. Saps que et pots equivocar i que no faràs mal a cap persona". Andrea Fandos, estudiant d'Infermeria d'UManresa.
- "UManresa compta amb instal·lacions molt ben equipades per a la simulació. És un bon entrenament previ a les pràctiques". Martí Albarrán, estudiant de Fisioteràpia.
- "És ideal poder fer simulació abans d'anar a les pràctiques. Arribes al teu lloc de treball amb una idea molt clara de com funcionen les coses". Maria Prat, estudiant d'Infermeria.
A UManresa, som experts en simulació
UManresa som un centre expert en la metodologia de la simulació. La nostra trajectòria en aquest àmbit arranca fa més de 30 anys, amb els estudis d'Infermeria, que van ser els primers a incorporar aquesta pràctica a les seves classes.
- 1990. Els estudis d'Infermeria incorporen la simulació com a metodologia d'aprenentatge.
- 2012. UManresa construïm una Clínica Universitària pròpia amb espais específicament dedicats a la simulació clínica per als estudiants de Ciències de la Salut (Infermeria, Fisioteràpia, Podologia i Logopèdia).
- 2015. UManresa creem el Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC), amb espais i equips específicament pensats per a la pràctica de la simulació d'alta i baixa fidelitat.
- 2016. UManresa llancem la primera edició del Màster universitari en Metodologia de la Simulació, que esdevé referent a tot l'Estat Espanyol en aquesta matèria.
- 2016-2017. UManresa incorporem de manera transversal la metodologia de la simulació a tots els nostres programes: graus, CFGS, màsters i postgraus.
- 2017. UManresa creem el Grup de Recerca en Innovació Docent, Simulació i Seguretat del Pacient (GRINDOSSEP)
- 2018. La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya crea la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient i la ubica al campus Manresa (UManresa).
- 2019. UManresa ampliem les instal·lacions del CISARC i creem un centre d'innovació en simulació amb més de 1.000m2, 8 unitats de simulació que poden reproduir més de 50 escenaris professionals diferents, amb un equip interdisciplinari integrat per 15 persones.
Afegeix un nou comentari