La prioritat dels equips de Suport Vital, durant la valoració i atenció inicial, és detectar de forma precoç i prevenir la situació de gravetat que pugui afectar la morbimortalitat del malalt, activant un reforç a través del Centre Coordinador, iniciant l'assistència amb les mesures i mitjans possibles dins del marc competencial del tècnic.
El retard en reconèixer el deteriorament en l’estat clínic del pacient pot empitjorar el seu estat de salut i fins i tot provocar-li la mort. El fet de no reconèixer de forma precoç els signes inicials de deteriorament impedeix respondre de manera ràpida i eficaç a les necessitats del malalt, portant a situacions com la no activació d’unitats de suport o les derivacions a centres no adequats al nivell de la patologia del malalt.
El SVI es basa en el reconeixement del pacient de risc per part de la primera assistència, utilitzant l’enfocament ABCDE (via Aèria, Respiració, Circulació, Discapacitat (avaluació neurològica) i Exposició), d’acord amb les competències del sanitari que el realitza.
L’objectiu principal del curs de Suport Vital Immediat (SVI) per a TES és identificar de manera precoç al malalt greu abans que aquest presenti una situació de risc vital o, fins i tot, degeneri en una aturada cardiorespiratoria. D'altra banda també promou les mesures de prevenció, correcció i intervenció precoç, tant competencials com delegades, que tinguem al nostre abast en vers el malalt potencialment greu o crític.
Objectius específics del curs
- Dotar dels mitjans mínims necessaris al TES (coneixements i habilitats) per a detectar els signes i símptomes premonitoris de deteriorament clínic i instaurar mesures correctores.
- Realitzar RCP (Compressions) de calitat.
- Aprendre la Metodologia de ABCD.
- Conèixer i saber utilitzar els diferents dispositius de via aèria.
- Monitoratge del pacient.
- Coneixements de ritmes cardíacs.
- Habilitats no tècniques.