En aquest curs farem un recorregut pels principis bàsics de la Cosmologia. Aquesta branca de l’astronomia estudia l’origen i l’evolució de l’Univers. Farem un recorregut històric a partir de les primeres descripcions que es van fer de l’Univers en temps antics. Ens centrarem en la Cosmologia moderna, basada en dos grans revolucions científiques del segle XX com son la Relativitat General i la teoria Quántica. A partir de descriure breument aquestes teories exposarem la imatge que avui està acceptada científicament per l’origen i evolució de l’Univers: la teoria del Big Bang. Veurem com aquesta teoria está en constant evolució i com nous experiments ens estan donant noves respostes i generant noves preguntes.
Imagen
Cosmologia
Informació general
Adreçat a
Modalitat
Durada
Calendari
Horaris
Lloc
Acreditació
Preu
Programa
04/10/2024. Introducció. Dimensions espai temporals de l'Univers. Primers models planetaris
11/10/2024. Revolució copernicana. Models heliocèntrics: Copèrnic, Tycho Brahe, Galileu. Lleis de Kepler i Teoria de la Gravetat de Newton
18/10/2024. Nocions bàsiques d'Astrofísica clàssica. Mesura de distàncies, estudi del sistema solar, espectroscòpia estel·lar.
25/10/2024. Teoria Quàntica de Camps. El model estàndard de les partícules fonamentals.
08/11/2024. Teoria de la Relativitat. Relativitat especial i relativitat general.
15/11/2024. Inici de la Cosmologia Moderna. Observació de l'Expansió de l'Univers. Fons de radiació de microones.
22/11/2024. Teoria del Big Bang. Nucelosíntesi primordial. Inflació còsmica.
29/11/2024. Misteris de l'Univers. Matèria fosca. Estrelles de neutrons, púlsars i forats negres.
13/12/2024. La misteriosa energia fosca. Anisotropies del fons de radiació i supernoves
20/12/2024. Nous missatgers per a una nova astronomia. Neutrins i ones gravitatòries
Professorat
Francesc Rota
Llicenciat en Física a la UB i Doctor en Física Teòrica per la UAB. El seu camp de recerca és la Cosmologia, la Física de Partícules i la Física d’altes energies. Actualment la seva activitat acadèmica se centra en la docència a la UPC i en tasques de divulgació. Ha publicat diferents articles en revistes científiques de gran impacte i ha realitzat xerrades en centres científics de prestigi com el CERN o la Universitat d’Oxford, entre d’altres.