Vés al contingut

Notícies

Imagen

Participants a la trobada d'UniversiMÉS

Una trobada d’exalumnes del programa UniversiMés és el primer pas per recuperar el seu contacte amb la universitat

Un centenar de persones, entre alumnes, exalumnes i docents del programa UniversiMés, es van retrobar, ahir, 16 de maig de 2024, per compartir una tarda de formació i lleure a UManresa. Des del 2016, aquesta iniciativa facilita que persones amb discapacitat intel·lectual puguin viure una experiència universitària. La trobada va servir per recordar vivències passades però, sobretot, per conèixer noves propostes de futur que els han de permetre tornar a la universitat i mantenir-hi un vincle més estable.

Sílvia Mas, vicerectora del Campus Manresa, va donar-los la benvinguda, celebrant l’èxit de la trobada, que va aconseguir reunir més de la meitat dels estudiants que havien passat pel programa, al llarg dels darrers vuit anys. Va agrair-los el seu interès per formar-se a la universitat i va animar-los a continuar-hi vinculats: “Volem acompanyar-vos i volem que ens acompanyeu. Que formeu part de la nostra comunitat universitària ens ajuda a construir una universitat més rica, més inclusiva, més diversa, més humana i més feliç”.


UniversiMés Plus

La trobada també va servir per presentar els resultats d’una prova pilot, de nom “UniversiMés Plus”, que ha permès que tres exalumnes s’incorporin durant tot el curs en una activitat docent del grau de Mestre en Educació Infantil. Així, Francesc Padró, Rosa Carné i Montserrat Alonso van explicar, juntament amb els seus companys d’equip, l’experiència de compartir durant un curs l’elaboració d’un projecte d’intervenció educativa al voltant d’un dels objectius de desenvolupament sostenible. Padró, amb l’estudiant de mestra Luanna Garcia, va presentar el conte que el seu grup va escriure i il·lustrar al voltant de la pobresa infantil. Carné, amb les futures mestres Núria Gordi i Judit Cobos, va exposar el treball d’identificació de barreres arquitectòniques a la universitat. I, finalment, Alonso, acompanyada de les alumnes del grau de mestra Carlota Serra i Lucía Basallote van explicar el seu treball sobre l’ús responsable de l’aigua. Totes tres intervencions van subratllar el valor que aquesta col·laboració havia aportat a totes les persones implicades: “hem après molt els uns dels altres. Ha estat fantàstic”.

D’altra banda, les responsables de l’UniversiMés van aprofitar la trobada per fer pública una nova línia de formació contínua expressament pensada perquè els exalumnes puguin continuar aprenent a la Universitat. A partir del proper mes d’octubre, totes les persones que hagin finalitzat la formació inicial del programa podran inscriure’s en mòduls formatius trimestrals de curta durada sobre temes de ciència i tecnologia, humanitats o comprensió de l’actualitat.


Aprendre sempre

Aprofitar totes les ocasions per aprendre i fer-ho gaudint va ser el fil conductor de la trobada, igual que ho és del programa. Així, va incloure una xerrada sobre la intel·ligència artificial i els seus límits i possibilitats a càrrec de l’expert en noves tecnologies, Enric Bastardas, i el taller gamificat sobre lideratge i valors, “El Partit”, en col·laboració amb la Càtedra de Lideratge en Valors d’UManresa.

La trobada es va cloure amb parlaments de les institucions que fan possible el programa des dels seus inicis: UManresa i AMPANS, així com de la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA, que aporten continguts al programa i financen les beques per als estudiants. Robert Figuera, director de la Zona Catalunya Central del BBVA, va constatar l’entusiasme per aprendre que els estudiants de l’UniversiMés han mostrat sempre, des de la posada en marxa del programa, i va celebrar les novetats que els permetran “mantenir la vinculació amb la universitat més enllà de la formació inicial”. Lluís Sánchez, president d’AMPANS, va subratllar la importància de poder gaudir d’espais de formació com el que s’havia viscut en el marc de la trobada d’exalumnes “que són motiu de creixement per a tothom”. El director general de la Fundació Universitària del Bages, Antoni Llobet, va cloure l’acte subratllant que l’UniversiMés és fruit del treball en equip: “No seria possible sense la implicació d’AMPANS ni del BBVA i la Fundació d’Antigues Caixes Catalanes, com tampoc no ho seria sense totes les persones que hi treballen i, per sobre de tot, dels alumnes que, amb les seves ganes d’aprendre, li donen sentit”.


7 edicions del programa, 136 participants

L’UniversiMés es va posar en marxa l’octubre de 2016 i, des d’aleshores, ha format sis promocions més una que, actualment, es troba a la meitat del programa. En total, sumen 136 persones. Es tracta d’un programa d’UManresa per a persones amb discapacitat intel·lectual l’objectiu del qual és oferir als participants una experiència universitària que els faci créixer personalment i els aporti nous coneixements per ampliar el seu ventall d’interessos socials i culturals. És també una activitat transformadora de la pròpia universitat, en el sentit de fer més diversa i inclusiva la seva comunitat.
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte