UManresa se suma als actes del Dia de la Poesia amb una activitat a l’entorn de Joana Raspall protagonitzada per estudiants de Mestra
UManresa s’ha sumat un any més als actes del Dia de la Poesia que coordina la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa amb una proposta literària que girarà a l’entorn de la figura de la poetessa Joana Raspall (Barcelona, 1913-2013) que va morir ara fa deu anys. Coincidint amb aquest desè aniversari, Pagès editors ha reeditat Bestiolari, un llibre que recull tots els poemes sobre animals i bèsties que va escriure aquesta autora. Es dona el cas que la selecció dels poemes va anar a càrrec del crític i especialista en literatura infantil i juvenil, Josep Maria Aloy, que va ser curador de la seva obra. Per aquest motiu, l’acte que s’ha organitzat des de la Universitat es farà al Centre de Documentació Josep Maria Aloy, a l’edifici FUB4. L’acte, que duu per títol “Una passejada pel Bestiolari de Joana Raspall”, es farà el proper 22 de març, a les sis de la tarda.
Propostes didàctiques per treballar la literatura a la primera infància
Amb tots aquests ingredients, les estudiants de l’assignatura Literatura infantil de quart curs del grau en Mestre d’Educació Infantil han estat treballant en la preparació de l’acte del Dia de la Poesia, que serà obert a tothom. Serà un acte que protagonitzaran les estudiants i que s’iniciarà amb una introducció a la celebració del Dia Mundial de la Poesia. Tot seguit, explicaran qui era Joana Raspall i el seu compromís amb la societat, com a activista cultural. A continuació, es farà una reflexió sobre el paper de la poesia a les aules d’educació infantil i s’analitzarà la tasca crítica de Josep Maria Aloy en relació al Bestiolari de Joana Raspall. Finalment, les estudiants presentaran tot un seguit de propostes didàctiques per treballar la poesia a les aules d’infantil a partir dels poemes de Joana Raspall i faran paral·lelismes amb l’obra d’altres poetes de literatura infantil. Durant l’acte, l’actriu Fina Tàpias, i parella d’Aloy, recitarà alguns dels poemes de Raspall inclosos en el “Bestiolari”.
L’activitat ha estat coordinada per la docent del Grau en Mestre d’Educació Infantil, Zulima Martínez, i ha comptat amb la col·laboració d’August Garcia, de Fina Tapias i de la degana de la Facultat de Ciències Socials, Sílvia Mas.
Formar les mestres en la importància de la literatura
El Grau en Mestre d’Educació Infantil dona molta importància a la formació literària de les futures mestres. El contacte dels infants amb tots els gèneres de literatura infantil contribueix a què desenvolupin competències lingüístiques, augmentin el seu vocabulari, els desperta la imaginació i els ajuda a estructurar millor el seu discurs. És per això que formar les estudiants en aquesta matèria i fer-ho a partir de textos de qualitat, és una bona manera de contribuir a la qualitat de l’ensenyament en les primeres etapes educatives.