Vés al contingut

Notícies

Imagen

Una de les sessions formatives del BIP d'Infermeria al CISARC

UManresa rep 32 docents i estudiants d’Infermeria d’Alemanya, Bèlgica, Portugal i Eslovènia que participen en un programa formatiu basat en simulació i seguretat del pacient

32 persones procedents de l’Haute École Libre de Bruxelles Ilyva Prigogine (Bèlgica), la University of Ljubljana (Eslovènia), la Ostfalia University of Applied Sciences (Alemanya) i l’Instituto Superior de Saúde do Alto Ave (Portugal) van participar, entre el 31 de març i el 4 d’abril, en la setmana presencial del primer programa Erasmus+ BIP organitzat per UManresa. L’estudiantat i el professorat d’aquests països van fer una estada formativa pràctica sobre la metodologia de la simulació i la seguretat del pacient. El programa ha estat impulsat per un equip de docents del grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa i coordinat per l’Oficina de Relacions Internacionals d’UManresa, mentre que les activitats formatives les ha desenvolupades l’equip de CISARC Simulació.

L’Erasmus+ BIP (Blended Intensive Programme) és un programa d'estudi a l'estranger de curta durada que combina activitats virtuals i una estada presencial en una universitat europea. Aquesta ha estat la primera vegada que UManresa ha liderat l’organització d’un programa d’aquestes característiques i també la primera en l’àmbit dels estudis d’Infermeria de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC).

La iniciativa va sorgir d’un grup de docents del grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa que, en el marc de diferents estades internacionals, van detectar l’interès i van plantejar la possibilitat d’impulsar un programa BIP a UManresa amb el focus de l’acció formativa en una de les àrees d’expertesa del Campus Manresa: la seguretat del pacient i la metodologia de la simulació, totes dues relacionades directament amb els estudis d’Infermeria i de Ciències de la Salut. A més, UManresa disposa d’un dels centres reconeguts internacionalment en l’àmbit de la metodologia de la simulació, el CISARC, a banda d’acollir la seu de la Càtedra de Simulació i Seguretat del Pacient de la UVic-UCC.

Les quatre universitats participants i la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa van iniciar el programa a principis d’any amb les accions formatives teòriques, que es van fer en línia. Aquesta formació teòrica va consistir a preparar l'estudiant del grau en Infermeria perquè fos capaç de crear, en base a uns objectius, i guiar, com a facilitador, la seva pròpia simulació clínica. El programa va arribar al seu final la setmana passada amb l’estada del professorat i l’estudiantat internacional, que els ha servit per posar en pràctica la feina que havien fet prèviament.

La simulació, una eina metodològica per millorar la seguretat del pacient

L’estada d’aquests estudiants i docents s’ha desenvolupat bàsicament a les instal·lacions de CISARC Simulació. Dirigits per l’equip de professionals del centre d’innovació en simulació d’UManresa, i amb la col·laboració de docents del grau en Infermeria, els participants en el programa han fet una immersió en la metodologia de la simulació per descobrir-ne la utilitat en el dia a dia professional.

Les activitats de simulació es van centrar en el maneig de situacions crítiques en infermeria, des del disseny de casos fins a l’organització de les activitats, així com l’estructura del debriefing posterior a les simulacions. Una vegada fet aquest treball, es van dur a terme les simulacions dels casos dissenyats.

Segons explica la directora del CISARC, Aida Camps, les activitats en què han participat tenien com a principal objectiu “entrenar tant els alumnes com els professors per convertir-los en instructors de simulació. Els estudiants, que són futurs professionals, han de conèixer com aquesta metodologia els pot ajudar a l’entrenament de les seves competències en benefici de la seguretat del pacient”. Camps afegeix que l’objectiu de l’estada era que tant docents com estudiants aprenguessin que “les converses que s’estableixen en el debriefing d’una simulació els poden permetre anar més enllà i millorar tant la qualitat de l’atenció al pacient com la seva seguretat”. “Totes les activitats”, afegeix, “s’han enfocat de manera que aquesta setmana formativa els faci fer un pas més i veure tot el potencial de la simulació”.

Una experiència de cohesió

El balanç que han fet els participants d’aquesta experiència ha estat molt positiu. Tots els integrants de les delegacions de les diferents universitats van destacar-ne la cohesió i col·laboració entre equips, així com els aprenentatges adquirits. Fins i tot van plantejar la possibilitat de redactar un article científic col·laboratiu sobre l’experiència.

A banda de les accions formatives, durant la seva estada a Manresa, el grup de docents i estudiants van poder gaudir d’una visita guiada a la ciutat medieval i d’un sopar gastronòmic.

 

Imagen

erasmus

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte