La pedagoga Eva Bach lidera el nou Postgrau en Educació Emocional d’UManresa
La reconeguda pedagoga i escriptora Eva Bach, juntament amb la mestra i especialista en innovació educativa i educació emocional, Aloma Cuiné, són les coordinadores del nou Postgrau en Educació Emocional: escola, família i societat que UManresa posarà en marxa el proper mes de febrer. Es tracta d’un postgrau amb una metodologia innovadora que vol donar eines a les persones que el realitzin, principalment docents, per saber gestionar les emocions en el dia a dia professional. Es presenta com un postgrau que pot ajudar tant en el desenvolupament de la professió docent com en el pla personal. A banda del prestigi i l’expertesa de les coordinadores de la formació, el postgrau compta amb un cartell de docents de primer nivell, experts en cadascun dels àmbits que formen part del temari. El postgrau incorpora, com a aspectes que el fan singular, sessions tipus tertúlia amb Eva Bach i l’elaboració d’un quadern de bitàcola que substitueix el treball final de postgrau.
Emocions, rigor i coneixement científic
La degana de la Facultat de Ciències Socials de Manresa, Sílvia Mas, ha explicat que aquest és un postgrau que vol posar l’èmfasi en el rigor i el coneixement científic. “No tot s’hi val quan parlem d’emocions”, ha dit. En aquest sentit, el postgrau donarà eines per aplicar aquest coneixement i per avaluar-ne les accions, per conèixer noves experiències que permetin tant innovar en aquest àmbit, com fer recerca.
Segons Eva Bach, la formació parteix de l’evidència científica de la importància de les emocions en l’aprenentatge i dels beneficis d’una bona educació emocional. “Tant important és aprendre a pensar i raonar bé, com saber aprendre a sentir-se bé, a humanitzar-se”. A més, ha afegit, “és impossible no fer transmissió emocional en l’educació, encara que sigui de manera inconscient”, per això és important que totes les persones que es dediquen a la docència siguin conscients d’aquesta responsabilitat i que es formin per donar resposta a aquesta realitat.
Tot i ser especialment útil per als professionals de l’educació, el postgrau té una mirada àmplia. Aloma Cuiné explica “que no només s’educa a les aules” i per això aquesta és una formació que poden fer totes aquelles persones que tinguin relació amb altres persones, independentment de la seva titulació. “És una formació que aporta un valor afegit a la nostra vida”, ha dit.
Un postgrau d’autor
L’equip docent, integrat per 29 persones, totes elles expertes en les seves àrees, és un dels elements més destacats d’aquest postgrau, segons Eva Bach. El programa es divideix en quatre mòduls: antecedents, bases i fonaments de l’educació emocional; competències socioemocionals bàsiques; educació emocional i família, i l’educació emocional aplicada a l’escola i a l’aula.
La formació donarà a totes les persones que la facin eines de gestió per aplicar a l’aula, per innovar, per fer recerca en educació emocional, per implantar projectes a nivell d’escoles i per fer educació social comunitària. Tot plegat, han destacat les coordinadores, amb voluntat de tenir cura de totes les persones participants, plantejant un calendari acadèmic que permeti conciliar la formació i la vida personal i unificant ciència i humanisme.
Formació semipresencial
El postgrau s’impartirà en modalitat semipresencial, entre els mesos de febrer i desembre de 2023. Les activitats presencials es faran els divendres a la tarda i els dissabtes al matí i les classes virtuals els dilluns i dimecres a la tarda. A més d’aquestes classes, el programa inclou conferències i activitats de l’escola d’estiu per a mestres i professors.