Vés al contingut

Notícies

Imagen

Cartell del programa d'activitats transversals dedicat a l'emergència climàtica

La UVic-UCC es mobilitza contra l’emergència climàtica amb un programa transversal d’activitats

Any rere any els rècords de temperatura i les anomalies meteorològiques que es van succeint ens fan ser cada vegada més conscients de la situació d’emergència climàtica en la qual ens trobem immersos. És en aquest context que la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha centrat les activitats del programa transversal d’enguany entorn de la conscienciació per a l’emergència climàtica. Aquest programa es duu a terme cada curs als campus Vic i Manresa, i aglutina un conjunt de propostes acadèmiques, lúdiques i culturals sobre una temàtica concreta. 
Jordi Chumillas, adjunt al vicerectorat de Professorat de la UVic-UCC, explica que, per primera vegada, el programa se centra en un tema que no gira entorn una efemèride o un esdeveniment: “s’ha volgut centrar en l’emergència climàtica pel caràcter global i urgent de la seva existència” i afegeix que, també per primera vegada, les activitats van més enllà d’informar i divulgar: “cal promoure accions per crear consciència i, malauradament, per mitigar les conseqüències reals que ja afecten els diferents àmbits del nostre dia a dia”. 

“És responsabilitat de la Universitat posar els seus coneixements científics i acadèmics al servei de la societat i treballar per abordar els reptes existents des de perspectives diverses”, recorda Chumillas. Per això, el programa transversal involucrarà experts de diferents àmbits de coneixement, que abordaran la crisi des de perspectives diverses.
La importància de l’educació ambiental a les aules

Un d’aquests experts és Arnau Amat, professor de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP), investigador i expert en formació docent en els camps de l'aprenentatge de les ciències i l'educació per a la sostenibilitat. Amat, que ha col·laborat en l’elaboració del programa transversal, destaca el paper crucial de les universitats en la gestió present i futura de les qüestions socioambientals: “El nostre paper és doble: fer d’enllaç perquè les evidències construïdes des de la comunitat científica impulsin canvis cap a la societat i escoltar i conèixer més profundament les problemàtiques socioambientals per actuar de manera més informada”. 

Per Amat, la responsabilitat de les institucions acadèmiques de formar i preparar les pròximes generacions és clau quan es parla d’educació ambiental: “els estudiants universitaris, com a futurs mestres, biòlegs o professionals de qualsevol àmbit, hauran de fer front a les conseqüències de l'emergència climàtica, i nosaltres podem contribuir a determinar amb quina mirada ho facin”. 

Activitats transversals per una visió global

A partir d’un sol fil argumental, el programa transversal implicarà a tota la comunitat universitària i inclourà una desena de conferències, set exposicions, tres projeccions audiovisuals, la presentació d’un llibre i una taula rodona, a més de sessions docents dirigides als estudiants. El gruix d’aquestes activitats es desenvoluparan entre els mesos d’octubre i desembre. 

Al Campus Manresa es faran dues de les activitats. La primera, el 26 d'octubre, serà una taula rodona online sobre la contribució de la logopèdia a l'impacte ambiental i la promoció de la sostenibilitat. Hi participaran Laia López Félez, logopeda al centre Equip Alastrué; Jordina Fernàndez Tarrés, directora del CREDA Catalunya Central; Ester Rodríguez León, coordinadora del Servei de Logopèdia de la CU+ i Sandra Espino Datsira, directora dels Estudis de Logopèdia de la Facultat de Ciències de la Salut d'UManresa. D'altra banda, la professora de la Universitat Northwestern de Chicago, Mar Reguant, oferirà la conferència titulada "El gran repte: canvi climàtic i transició energètica", el dia 22 de novembre. La implicació d'UManresa en aquest programa transversal dedicat a l'emergència climàtica inclourà també les accions de conscienciació que es faran durant tot el curs amb el lema "UManresa goes green". 
 


 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte