Vés al contingut

Notícies

Imagen

Dani Garcia durant la defensa de la seva tesi doctoral

Excel·lent per a la tesi doctoral de Daniel Garcia sobre l’impacte de la impressió 3D en l’alimentació de persones amb disfàgia

El docent del grau en Infermeria, Daniel Garcia, ha obtingut una qualificació d’excel·lent per la seva tesi doctoral, titulada “La impressió 3D d’aliments com a tecnologia facilitadora per a les persones que viuen amb disfàgia i els seus cuidadors”. Garcia va defensar la tesi el passat mes de setembre en el marc del programa de doctorat en “Cures Integrals i Serveis de Salut” de l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC.

La tesi de Garcia ha analitzat l’impacte de la impressió 3D en l’alimentació de persones amb disfàgia i els seus cuidadors, un problema de salut que s’associa a l’envelliment. Els problemes de deglució són entre els més prevalents i afecten entre el 27% i el 93% de la població més gran de 64 anys. Aquests problemes no només repercuteixen en la salut física, sinó també en les esferes biopsicosocials, fet que comporta una disminució de la qualitat de vida percebuda, aïllament social, fòbies i un deteriorament nutricional i psicològic. La tesi de Garcia analitza com la impressió 3D aplicada a l'alimentació pot ser una alternativa terapèutica innovadora, que permeti dissenyar dietes que garanteixin les necessitats nutricionals amb presentacions sensorials atractives i segures. La tesi ha inclòs un estudi quasi experimental amb metodologia mixta que ha servit per avaluar l’impacte d’un programa d’alimentació basat en la impressió 3D sobre la qualitat de vida de persones amb disfàgia i els seus cuidadors.

Els resultats, obtinguts mitjançant escales internacionals i entrevistes, mostren una clara millora en la qualitat de vida percebuda. Els participants van destacar que l’ús d’aliments impresos els proporcionava més seguretat, satisfacció alimentària, autonomia i una millor integració social i familiar. El treball posa de manifest el potencial de la impressió 3D com a eina per millorar el benestar biopsicosocial d’aquelles persones que afronten dificultats en la deglució, oferint una solució eficaç que promou la salut i la inclusió social.

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte