Vés al contingut

Notícies

Imagen

Una part dels alumnes que van participar en les activitats de simulació a la Universidad Complutense

Docents d’UManresa ajuden a implantar la metodologia de la simulació en una assignatura de la Facultat de Medicina de la Complutense de Madrid

Tres docents del Grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa: Daniel Garcia, Cristina Garcia Salido i Estel·la Ramírez, han ajudat a implantar la metodologia de la simulació a l’assignatura Genética Aplicada a Ciencias de la Salud de la Facultat de Medicina de la Universidad Complutense de Madrid. La seva aportació forma part del projecte europeu de recerca Genonurse, en el qual participa el Departament d’Infermeria d’ UManresa, i que té com a finalitat impulsar la genètica en l’àmbit infermer i en la formació dels futurs professionals. 

Aquesta va ser la primera vegada que els estudiants de Genética Aplicada a Ciencias de la Salud feien servir la metodologia de simulació dins d’aquesta assignatura. És una assignatura optativa dels graus en Infermeria, Fisioteràpia i Podologia de la universitat madrilenya. L’activitat, en la qual es van abordar tres casos amb la participació d’una trentena d’estudiants, va ser dissenyada conjuntament pels docents d’ambdues universitats. Per una part, els docents de la Universidad Complutense, les doctores Maria Asunción Orera, Maria del Carmen Martínez i Verónica Seidel, aportant els seus coneixements  en genètica humana, i per l’altra, els docents de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa,  que van aportar l’expertesa en metodologia de la simulació clínica. 

La col·laboració entre els dos equips docents ha permès al professorat d’UManresa recollir dades sobre els avantatges i la millora en l’aprenentatge que suposa la implantació de la metodologia de la simulació en aquesta àrea. Aquestes dades s’han obtingut a partir d’una prova d’avaluació que es va fer abans i després de la simulació, a través d’una enquesta de satisfacció als estudiants i a partir d’entrevistes semi-estructurades realitzades amb alguns d’aquests alumnes. 

L’estada a Madrid ha permès a l’equip de docents d’UManresa conèixer l’experiència professional del treball que es duu a terme en el camp de la infermeria genètica a  l’Hospital Gregorio Marañón, referent a nivell estatal en l’àmbit de cardiopaties familiars. La visita a aquest hospital ha permès als docents d’UManresa conèixer amb més detall les funcions que realitza la infermeria en aquest àmbit. 

Un pas més per acostar la genètica a la infermeria

L’equip docent d’UManresa que ha viatjat a Madrid treballa des de l’any 2022 en un projecte per impulsar la presència de la genètica als estudis d’Infermeria. Va ser aquell mateix any que la Universitat va acollir la jornada internacional Genomics in the nursing professional, un esdeveniment que va reunir representants i professionals d’institucions del Regne Unit, Canadà, Estats Units, Finlàndia, Eslovènia i Espanya. L’objectiu era contribuir a la divulgació dels avantatges de combinar genètica i Infermeria i conscienciar professionals, institucions de la salut, universitats i estudiants de com la professió infermera pot aprofitar-se’n i fer la seva pròpia contribució.
 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte