UManresa participa en una prova pilot de centres educatius al·lergoprotegits
UManresa – FUB s'ha sumat a la prova pilot de centres educatius al·lergoprotegits que impulsa la startup catalana ADAN Medical Innovation SL. Aquesta startup fabrica dispositius mèdics que inclouen autoinjectables d'adrenalina per actuar en emergències relacionades amb l'anafilaxi, les reaccions al·lèrgiques greus.
Segons l'Acadèmia Europea d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica, el 20% de les reaccions al·lèrgiques succeeixen en centres educatius i segons l'Organització Mundial de la Salut i la World Allergy Organization, l'any 2050, el 50% de la població mundial patirà alguna al·lèrgia. Això fa preveure que hi haurà un augment del nombre de reaccions al·lèrgiques greus, les anafilaxis, que poden tenir conseqüències fatals si no s'administra de forma precoç un autoinjectable d'Adrenalina.
En el marc de la prova pilot, que es duu a terme a nivell mundial i en cinc centres educatius de la comarca del Bages, ADAN Medical Innovation equipa, forma i controla els recursos per fer front a una situació d'emergència d'aquestes característiques. En el cas de la Fundació Universitària del Bages, a més d'ubicar aquests dispositius mèdics a la planta baixa de l'edifici FUB1, s'ha fet una formació específica a cinc persones de la institució amb l'objectiu que sàpiguen utilitzar-los en cas d'emergència. La mateixa empresa, a més, controla remotament aquests autoinjectables perquè estiguin sempre en bon estat.
La prova pilot té com a objectius conscienciar i educar sobre la importància de l'al·lergoprotecció, que hi hagi una bona preparació per fer front a una situació d'emergència com l'anafilaxi, demostrar l'acceptació del producte als centres educatius i valorar la informació telemàtica rebuda a la central d'ADAN. Els dispositius que s’han instal·lat als centres estan connectats al Servei d’Emergències Mèdiques.
Els responsables d’ADAN Medical Innovation SL han presentat aquesta setmana la prova pilot en un acte que s’ha fet a les instal·lacions de l’edifici principal d’UManresa. La degana de la Facultat de Ciències Socials, Sílvia Mas, ha destacat la importància de disposar d’aquest dispositiu a la Universitat, per on passen cada dia moltes persones. Segons Mas, a més, el fet que UManresa formi professionals de la salut dona encara més sentit a formar part de la prova pilot i a les accions de formació i sensibilització que acompanyen aquest projecte.