Vés al contingut

Notícies

Imagen

UManresa

UManresa impartirà el grau en Podologia en modalitat semipresencial

La Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVic-UCC impartirà el curs que ve el grau en Podologia en modalitat semipresencial. Serà la primera vegada a tot l’estat que un grau de salut de l’àmbit clínic es podrà cursar d’aquesta manera. Un dels elements distintius de la nova modalitat serà l’increment d’hores destinades a la formació pràctica en relació amb les hores destinades fins ara en el grau convencional. Tota la formació pràctica serà presencial. L’objectiu és que aquesta part formativa essencial en la formació dels podòlegs sigui de molta qualitat i amb un gran valor d’aprenentatge. La nova modalitat formativa parteix d’un model que combina els avantatges de l’ensenyament en línia amb els avantatges de la presencialitat, amb assignatures totalment presencials per al bloc pràctic, formació virtual  combinada amb sessions presencials i assignatures totalment virtuals, que només requeriran de presencialitat per als exàmens finals. 

UManresa ha optat per fer aquest canvi perquè el grau en Podologia és sovint un grau complementari per a professionals que ja exerceixen en una altra branca de les ciències de la salut, com ara infermers o fisioterapeutes. Oferint-lo en format semipresencial es facilita l’accés a la formació a persones que ja estan treballant. A banda d’un bagatge de 22 anys en la formació de podòlegs, la institució universitària manresana compta amb l’experiència prèvia d’adaptar a la semipresencialitat el grau en Logopèdia, que actualment s’imparteix conjuntament amb la UOC. El nou grau de Podologia semipresencial s’impartirà a partir del curs 2021-2022.

El pla d’estudis del grau semipresencial   està format per 240 crèdits, dels quals 30 seran pràctiques clíniques externes que s’hauran de completar en els dos darrers cursos de formació, quan els estudiants ja tenen uns coneixements mínims sobre atenció podològica. Aquestes pràctiques permeten als futurs podòlegs entrar en contacte amb la realitat laboral i aplicar, en un context real, les competències d’avaluació, diagnòstic i intervenció que han d’assolir durant la formació. A més, les pràctiques afavoreixen que els estudiants coneguin diferents models d’intervenció, diferents professionals i diferents processos. 

Una Clínica Universitària per a la formació pràctica

Un dels avantatges amb els que comptaran els estudis de Podologia serà que una bona part de la formació pràctica es durà a terme a la Clínica Universitària, un equipament de la pròpia universitat amb una doble funció formativa i assistencial. Les prop de  8.000 intervencions podològiques que fa cada any ofereixen un entorn de formació clínica pràctica de gran qualitat tant per la diversitat de patologies que es tracten com per l’alt nivell tecnològic de les instal·lacions. Bona part, d’aquesta activitat assistencial són cirurgies de mínima incisió que es realitzen al   quiròfan. El desenvolupament de la formació pràctica en aquest entorn permet també entrar en contacte amb altres professionals de l’àmbit de les ciències de la salut, com els fisioterapeutes, que contribueixen a un abordatge interdisciplinar dels problemes de salut. Serà en aquest equipament on es faran les pràctiques de totes les assignatures específiques d’exploració i tractament quiropodològic, ortopodològic i de cirurgia. 

A banda de tota la formació pràctica a la Clínica i de les pràctiques externes que requereixen presencialitat, totes les persones que facin els estudis de Podologia en aquest nou format hauran de fer estades de tres dies al mes a UManresa. Està previst no obstant, un itinerari progressiu a la semipresencialitat que permetrà, a aquells alumnes que ho desitgin, cursar els tres primers semestres de la titulació amb una presencialitat de  dos matins  per setmana. A partir del segon semestre de segon curs, tots els alumnes s’acolliran a la modalitat semipresencial de tres dies sencers al mes d‘activitat principalment pràctica a Manresa. 

Bon moment per a la podologia

La professió de podòleg passa per un bon moment. De fet, els darrers estudis d’inserció laboral d’UManresa constaten un altíssim nivell d’inserció laboral de les persones que es graduen en aquesta professió. Concretament, el darrer estudi confirma que el 100% dels graduats de la promoció 2016-2017 treballen tres anys després de titular-se i que majoritàriament ho fan en feines totalment relacionades amb els estudis realitzats. L’auge de la Podologia està relacionat amb la importància que es dona als peus des del punt de vista de la salut i també perquè dins del camp dels estudis de les ciències de la salut es tracta d’un grau molt complet, que abasta diferents àmbits, com la  biomecànica, la confecció de suports plantars i pròtesis mitjançant tecnologies tradicionals o amb noves eines com el 3D o el disseny CAD-CAM, la cirurgia i la quiropodologia .

La Podologia és una disciplina que, en col·laboració amb fisioterapeutes i graduats en ciències de l’activitat física i l’esport, té un paper fonamental en la millora del rendiment i la prevenció de lesions en l’àmbit esportiu. És per això que el grau en Podologia és, a més, un bon complement formatiu per a aquest tipus de professionals. En l’àmbit de l’atenció sanitària i sociosanitària, completa i ofereix moltes perspectives de desenvolupament professional als graduats en Infermeria o altres perfils sanitaris.

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte