UManresa torna a convocar el premi La Ciència i els infants per promoure l'educació científica a les primeres etapes educatives
UManresa, amb la col·laboració d’ICL-Iberia, el Parc de la Sèquia i el Consell Comarcal del Bages, han convocat la quarta edició del Premi La ciència i els Infants. L’objectiu de la convocatòria és dinamitzar la millora de l’educació científica en la primera infància. El premi s’adreça a mestres responsables de grups escolars amb infants dels 2 fins als 6 anys de centres educatius de la Catalunya Central. Les mestres interessades a participar-hi s’han d’inscriure abans del dia 7 de febrer.
La convocatòria es reprèn després d’un any d’aturada a causa de la situació derivada de la pandèmia de Covid. Segons la directora del grau en Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa, Montserrat Pedreira, la represa és una bona oportunitat per a les escoles de continuar treballant en l’educació científica de les primeres edats i de fer-ho amb el guiatge de docents experts universitaris en aquesta matèria. Amb l’objectiu de tornar a impulsar el premi, les sessions formatives que s’han programat per aquest curs s’han adaptat a la situació sanitària i es faran en format virtual.
La participació en la convocatòria comporta l’assumpció de compromisos per part dels mestres. En aquest sentit, s’han de comprometre a planificar i elaborar una proposta d’experimentació per al seu grup classe seguint els criteris marcats pel Lab 0_6, el centre de descoberta, recerca i documentació per a l’educació científica a les primeres edats. A més de preparar aquesta proposta, caldrà documentar-la, recollint-ne la informació bàsica en una fitxa que proporcionarà l’organització. També caldrà que les mestres que hi vulguin participar participin en tres sessions de formació que es faran en format virtual per ajudar-les en l’elaboració de les propostes. Aquestes sessions aniran a càrrec de l’equip de docents del grau en Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa. Finalment, la mestra responsable del grup haurà de presentar públicament la proposta el mes de maig, en una data i format per determinar en funció de l’evolució de la situació sanitària.
El premi s’atorgarà a les millors propostes tenint en compte la capacitat d’aquestes d’orientar l’acció dels infants cap a la mobilització d’un concepte científic, la possibilitat d’afavorir la iniciativa diversa i les diferents solucions, l’originalitat en l’enfocament de la proposta i la cura en la tria dels materials. En aquest sentit es valorarà que la proposta ofereixi tot el material necessari, però sense materials que distreguin i no aportin valor; que l’estètica fugi dels estereotips i dels infantilismes; i la robustesa, ja que serà necessari material resistent que suporti l’ús continuat per part dels infants.
Els premis tenen una dotació de 1.200 euros, aportats per ICL-Iberia, i que es repartiran en un primer premi de 600 euros, un segon de 400 i un tercer de 200. En tots els casos, aquest import es destinarà a material educatiu per a l’aprenentatge científic per al centre educatiu guanyador.
El jurat que decidirà els premis estarà format per una o dues persones de l’equip docent d’educació infantil d’UManresa i per representants de les entitats col·laboradores en la convocatòria.
UManresa va crear el premi La Ciència i els Infants l’any 2016 com a prova pilot amb el suport del Rotary Club Manresa-Bages. Després d’una primera prova pilot, que va guanyar l’Escola Sant Ignasi de Manresa, les altres tres edicions van guardonar projectes de mestres de l’Escola Riu d’Or de Santpedor, de la llar d’infants Rexics de Canet de Fals i de l’escola Valldaura de Manresa. L’objectiu del premi és promoure l’interès per l’educació científica a les primeres edats. El fet d’acostar la ciència als infants té per objectiu incrementar la comprensió que aquests tenen sobre els fenòmens del món i, a la vegada, fer créixer el seu interès posterior per les vocacions científiques.