L’institut Guillem Catà de Manresa es converteix en el primer centre públic d’FP vinculat a la UVic-UCC
Compartir activitats, metodologies, espais i recursos entre professorat i alumnat dels estudis de les especialitats sanitàries i de serveis a la comunitat és l’acord principal del conveni de vinculació entre l’Institut Guillem Catà de Manresa i de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) que han signat aquest mes de novembre les dues institucions. També va ser l’eix de les converses entre la directora dels Serveis Territorials d’Educació de la Catalunya Central, Saray Gómez, el rector de la Universitat, Josep Eladi Baños, el seu delegat per al desenvolupament de l’FP a la UVic-UCC, Antoni Llobet, i el director de l’institut, Carles Lapeña Royo, durant una visita a les instal·lacions del centre de formació professional, el 20 de novembre.
Un acord pioner
L’acord signat entre el Departament d’Educació i la UVic-UCC és el primer, a Catalunya, que vincula una universitat i un centre d’ensenyament públic amb l’objectiu d’establir un marc estable de cooperació. El conveni inclou la realització de pràctiques curriculars conjuntes entre estudiants de grau i de formació professional superior, l’aprofitament d’infraestructures singulars com el Centre d’Innovació en Simulació (CISARC) del campus UManresa per a estudiants de CFGS, l’elaboració conjunta de mòduls optatius o l’organització de trobades entre professorat de les dues tipologies de titulació superior per compartir experiències i coneixement, entre altres.
Totes les parts implicades en aquesta col·laboració, Universitat, institut i Departament d’Educació, consideren que aquesta entesa és una gran oportunitat per millorar la formació dels futurs professionals sanitaris i de serveis comunitaris en l’àmbit del treball en equip en entorns multidisciplinaris. Aquest apropament també ha de facilitar als estudiants d’aquest centre l’accés a la UVic-UCC, amb avantatges tant de caire econòmic, amb descomptes sobre el preu de la matrícula, com acadèmics, amb passarel·les que facilitin la continuïtat formativa de les diferents titulacions.
Avançant en la integració de l’educació superior
La llei orgànica d’ordenació i integració de la formació professional preveu que les universitats col·laborin amb els centres que imparteixen cicles formatius de grau superior per impulsar projectes conjunts en benefici de la millora de tota l’oferta formativa superior i de la seva adequació a les necessitats de la societat.
L’Institut Guillem Catà és un centre públic d’educació secundària de Manresa. Creat el 1996, imparteix estudis d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat, Itineraris Formatius Específics (IFE), Programes de Formació i Inserció (PFI) i Formació Professional tant de Grau Bàsic com de Grau Mitjà i de Grau Superior de les famílies professionals de Comerç i Màrqueting, Imatge Personal, Serveis socioculturals i a la Comunitat, Sanitària i Fusta. La seva comunitat educativa inclou més de 1.500 persones, entre alumnat, professorat i personal de serveis.
Per la seva banda, la UVic-UCC ja fa temps que treballa per fer més permeable la relació entre els diferents tipus d’educació superior, en línia amb el que preveu la legislació en matèria de formació professional i que és habitual a altres països, especialment en l’entorn europeu. El 2015 va incorporar una oferta d’estudis de formació professional superior, complementària de la de graus universitaris i, amb posterioritat, també ha iniciat una estratègia d’apropament a centres que imparteixen formació professional superior amb l’objectiu de prestigiar aquests estudis i de compartir metodologies, recursos i coneixement.