L’European Journal of Pediatrics publica un article sobre l’ús d’ecografia en podologia emmarcat en la tesi del docent d’UManresa, Xavier Ruiz
La revista European Journal of Pediatrics ha publicat l’article titulat “Validity and reliability of ultrasonographic assessment of femoraland tibial torsion in children and adolescents: a systematic review”, del docent del Grau en Podologia i coordinador del Servei de Podologia de la Clínica Universitària, Xavier Ruiz Tarrazo. L’article, que també signen Carles Escalona Marfil, Gil Pla Campas i Andrea Coda, fa una revisió sistemàtica de la validesa i fiabilitat de l’avaluació ecogràfica de la torsió femoral i tibial en nens i adolescents i forma part de la tesi doctoral de l’investigador principal, Xavier Ruiz.
L’article conclou que l'ecografia és una bona alternativa per a l'avaluació i el seguiment de les alteracions torsionals femorals en nens i adolescents a causa de la seva seguretat, accessibilitat i resultats immediats a la sala d'examen clínic. Si bé l'ecografia té una bona precisió i fiabilitat per a avaluacions rutinàries, hi ha controvèrsia sobre si és suficient per a la planificació quirúrgica. En casos on es requereix major precisió, la ressonància magnètica i la radiografia biplanar són les tècniques d'imatge preferides.
Els trastorns torsionals dels membres inferiors són freqüents en la infància i representen un dels motius principals de consulta als professionals sanitaris. Les maniobres clíniques permeten avaluar la torsió femoral i tibial, però la seva fiabilitat és mitjana o baixa. S'han utilitzat diverses tècniques d'imatge, incloent-hi la tomografia computeritzada, la ressonància magnètica, la fluoroscòpia, la radiologia biplanar i l'ecografia, per avaluar les alteracions torsionals de l'extremitat inferior. Entre aquestes, l'avaluació ecogràfica ofereix certs avantatges: és una tècnica de baix cost i sense radiació que permet el seguiment del desenvolupament torsional dels nens.