Vés al contingut

Notícies

Imagen

Cristina Fernández-Getino Sallés a la consulta de la CU

La CU aporta la seva expertesa en disfàgia a més d’un centenar de persones de residències i a pacients oncològics del servei d’Otorrinolaringologia d’Althaia

Unes 150 persones reben assessorament especialitzat en disfàgia per part de la logopeda especialista en aquest àmbit de la Clínica Universitària (CU), Cristina Fernández-Getino Sallés. Aquesta professional atén actualment pacients tant de residències com pacients oncològics del servei d’Otorrinolaringologia d’Althaia, així com de la pròpia CU, tant derivats de la sanitat pública com privats.

La disfàgia és un trastorn de la deglució que dificulta o impedeix el pas dels aliments i líquids des de la boca fins a l'estómac. Pot ser causada per problemes neurològics, malalties degeneratives, càncer o alteracions estructurals. És un trastorn que afecta principalment persones grans, pacients amb dany cerebral i persones amb trastorns neuromusculars.

En el cas d’Althaia, Fernández-Getino es va incorporar com a col·laboradora fa uns mesos a l’equip de professionals del Servei d'Otorrinolaringologia (ORL), el qual forma part del Comitè Oncològic de Cap i Coll, coordinat pel servei d'ORL de l'Hospital Mútua de Terrassa, amb qui es reuneix setmanalment.

La tasca de la logopeda de la Clínica se centra en l’avaluació i el tractament dels trastorns de la deglució en pacients adults afectats per aquest tipus de càncer.

La logopeda de la Clínica Universitària es desplaça setmanalment a Althaia per visitar els pacients del Servei d’Otorrinolaringologia afectats per un càncer de cap i coll. Al costat de l’otorrinolaringòleg, s’afegeix a l’exploració dels pacients afectats de disfàgia per contribuir a un abordatge més complet d’aquesta patologia. A partir d’aquesta primera exploració, s’estableix un seguiment individualitzat, així com tot un seguit de pautes, recomanacions i exercicis perquè el pacient els apliqui al seu domicili.

“El nostre paper”, explica Cristina Fernández-Getino, “és ajudar totes les persones afectades de disfàgia a ingerir de la manera més eficaç i segura possible”.

Aquesta activitat se suma a una llarga trajectòria dels professionals de la Logopèdia de la Clínica Universitària en l’atenció a la disfàgia. Des de l’any 2011, quan es va iniciar una col·laboració amb la Unitat de Convalescència de l’Hospital de Sant Andreu de Manresa, la Clínica ha anat incrementant la seva activitat externa en l’àmbit de la gent gran. Actualment, una logopeda de la Clínica es desplaça periòdicament a dues residències de la comarca: la residència Sant Víctor d’Artés i la Residència Fundació Casal Verge de Montserrat de Balsareny. En el primer cas, treballa en l’avaluació, el diagnòstic i el tractament dels trastorns de la deglució de les persones que hi viuen. A Balsareny, a més, també intervé en casos relacionats amb trastorns del llenguatge i la parla.

9.000 serveis anuals de logopèdia a la Clínica Universitària

El curs passat, la Clínica Universitària va dur a terme 9.010 serveis de logopèdia. De fet, des de l’any 2007, la CU realitza logopèdia ambulatòria pública per a les comarques del Bages i el Solsonès a través d’un conveni amb CatSalut, del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Aquest servei fa una mitjana aproximada de 600 sessions de logopèdia al mes, a les quals cal sumar-hi una setantena de primeres visites. Bona part d’aquests serveis tenen a veure amb el tractament d’anomalies dentofacials, disfonies, disàrtria, afàsia i tartamudesa.

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte