Vés al contingut

Notícies

Imagen

Exploració podològica del PDP

La Clínica Universitària d’UManresa deriva a especialistes un 20% dels 961 escolars participants en el Programa de Detecció Precoç de Salut del curs 21-22

Professionals de la Clínica Universitària han derivat a especialistes entre un 20% i un 30% dels 961 escolars que van participar en la darrera edició del Programa de Detecció Precoç de Salut en Escolars (PDP). Aquest és un programa que té com a principal objectiu detectar possibles problemes de salut per intervenir-hi de manera precoç i evitar complicacions posteriors. 

Ja fa 18 anys que professionals de la Clínica Universitària realitzen exploracions en les seves àrees d’expertesa: logopèdia, podologia i fisioteràpia. A més, s’aprofita per preguntar als nens i nenes sobre els comportaments en relació amb la salut, unes dades que des d’aquesta darrera edició s’han incorporat al projecte de recerca DESKcohort amb el nom de DESK-MINI. 

El programa es realitza amb el suport de l’Ajuntament de Manresa i en la divuitena edició hi van participar 13 escoles de la ciutat. El passat mes de gener  es van posar en marxa les exploracions de la dinovena edició del PDP, que es calcula que arribarà al voltant d´un miler d'infants de 17 centres educatius de la ciutat. Aquesta nova edició és la segona que es realitza amb normalitat després del parèntesi de la pandèmia. 

Un dels elements destacats del programa és que permet als investigadors dels diferents grups de recerca vinculats a UManresa disposar de dades que posteriorment poden ser utilitzades en diferents estudis, treballs de final de grau de l’estudiantat i publicacions científiques. També s´elabora una memòria anual que es fa arribar a la regidoria de Ciutat saludable de l'Ajuntament de Manresa.

Més assetjament escolar en nens que en nenes

L’assetjament escolar és un dels temes que s’ha abordat en l’exploració dels comportaments cap a la salut que s’ha fet entre 265 nens i nenes de quart curs de primària de vuit escoles de Manresa. Segons les dades recollides, un 37,7% dels nens afirma haver patit assetjament escolar, un percentatge que és del 18,8% en el cas de les nenes. S’entén per assetjament haver patit por d’altres nenes o nenes, haver patit burles o haver patit amenaces o maltractaments físics o psicològics. 

Altres dades destacades d’aquest àmbit del PDP són que un 25,4% dels nens i un 15,8% de les nenes afirmen que mai tenen suficients diners per fer les mateixes coses que els seus amics; que un 42% dels nens tenen dificultats del son; i que un 12% de les nenes tenen tendència a tenir un major malestar psicològic. 

Pel que fa a l’alimentació, el PDP ha detectat que menys de la meitat dels nens i nenes compleixen el consum recomanat dels diferents grups alimentaris, especialment pel que fa als llegums i la verdura, que és insuficient en el 78% dels casos. Per contra, hi ha un consum molt elevat de brioxeria. 

Sobre els comportaments relacionats amb l’activitat física , un 27% dels nens i nenes diuen que no fan cap activitat extraescolar esportiva, i sobre el consum de pantalles, són els nens els que hi dediquen més hores. 

Derivacions a fisioterapeutes, podòlegs i traumatòlegs

L’exploració de fisioteràpia es va realitzar a 279 nens i nenes de quart curs de primària de 8 centres educatius. Com a resultat de les exploracions, destaquen un 17% de casos d’obesitat en nens i  d’un 21,2% en les nenes. L’anàlisi ha detectat també casos de possibles escoliosi severes en un 8,5% dels nens i en un 6,6% de les nenes, escurçaments del maluc  de la musculatura posterior més acusats en nens que en nenes i algunes alteracions de l’equilibri. Els fisioterapeutes, en funció de cada cas, han recomanat a les famílies visitar especialistes en fisioteràpia, en podologia i en traumatologia per tractar a temps aquestes alteracions. 

Resultats de les exploracions logopèdiques 

Les logopedes de la Clínica Universitària es van desplaçar a 10 centres i van fer un total de 264 exploracions a nens i nenes d’entre 4 i 5 anys. Les principals dades que s’han extret d’aquestes exploracions són que el 54,1% d’aquests infants tenen el català com a llengua materna i que un 16,7% dels nens i un 12,3% de les nenes presenten una possible alteració del llenguatge. A conseqüència de les exploracions, les logopedes han aconsellat a les famílies que visitin, segons cada cas, especialistes d’odontopediatria, de logopèdia o d’otorrinolaringologia.

Professionals de la podologia recomanen tractaments immediats

En el cas de les exploracions podològiques, que es van fer a 151 infants de 7 centres escolars de 5 i 6 anys, el treball conclou que el 54,5% de les nenes i un 29,4% dels nens requereixen d’un seguiment professional i que en el 21% dels casos, s’ha de fer un tractament immediat. Les dades han evidenciat alteracions de pes més freqüents en nenes que en nens, alteracions dèrmiques i estructurals del peu, problemes d’hipermobilitat articular, dissimetries de l’extremitat inferior, desalineacions, torsions i pronacions, entre d’altres.

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte