Vés al contingut

Notícies

Imagen

Sessió del projecte Bages Ciència Ciutadana a Cardona

60 persones responen a la crida de Bages Ciència Ciutadana per abordar els reptes de l’envelliment rural

El projecte Bages Ciència Ciutadana ha finalitzat amb èxit la segona fase del seu programa dedicat a analitzar els reptes de l’envelliment rural. En aquesta fase, hi han participat una seixantena de persones que han treballat mitjançant dinàmiques participatives. Les sessions han comptat amb la implicació activa dels ajuntaments de Cardona i Navàs i del Servei d’Inclusió Social i Convivència del Consell Comarcal del Bages.  

El projecte Bages Ciència Ciutadana, impulsat per UManresa i la Fundació Sant Andreu Salut, amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) - Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades i el suport del Servei d’Inclusió Social i Convivència del Consell Comarcal del Bages i els ajuntaments de Cardona i Navàs, ha estat una iniciativa important per abordar les cures, el relleu generacional i els reptes de l’envelliment rural. Aquesta nova experiència de ciència ciutadana es va posar en marxa el passat mes d’octubre, en el marc del CLAM, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya. Durant la primera fase del projecte, es va dur a terme el treball de sensibilització i visualització dels problemes associats a l’envelliment en entorns rurals. 

Les sessions de Cardona i de Navàs han permès culminar la segona fase del projecte, anomenada fase d’experimentació. Aquesta etapa ha estat determinant per definir les preguntes clau i dur a terme la recerca necessària per respondre-les. El projecte culminarà amb la tercera fase, anomenada d’empoderament, que consistirà en fer difusió i transferència del coneixement obtingut. Aquesta fase inclourà l’elaboració d’un informe final que inclourà un resum de tot el procés i una sèrie de recomanacions per a futures accions. A més, es durà a terme una exposició itinerant per diversos espais de la comarca, una acció de divulgació en un espai públic, i una presentació oficial dels resultats i recomanacions extretes del projecte. 

Un equip d’investigadors de la Fundació Sant Andreu Salut i UManresa han acompanyat tot el procés. Per part de Sant Andreu Salut, hi han participat Silvia Graell, Cristina Plaza, Dolors Fitó, Andreu Quintana i Míriam Fuertes Garrido, mentre que per part d’UManresa ho han fet Jullieth Suárez Guevara, Maria Lluïsa Sort Garcia, Elena Medarde, Marc Selgas Cors i Marc Bernadich Màrquez. La participació d’UManresa en aquest projecte s’emmarca dins de les accions del Grup de Recerca en Innovació Transformativa i Simulació. 

La ciència ciutadana implica persones que no són professionals de la recerca. Genera coneixement a partir de la participació activa de la ciutadania en totes les etapes del procediment de recerca, des de la captació i processament de dades, fins a la seva interpretació posterior, passant per la definició de reptes i objectius de recerca i pel disseny de la investigació. Aquesta implicació fomenta la participació activa dels ciutadans en la recerca, incentivant l’interès públic per la ciència, arribant a una major diversitat de perspectives i millorant la qualitat de les dades recollides. La ciència ciutadana també educa i involucra les persones en la recerca de problemàtiques que els interpel·len, al mateix temps que aprenen metodologia científica i incorporen habilitats de recerca. 

 


 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte