Vés al contingut

Solucions per a la internacionalització d’empreses

Imagen

Montserrat Feliu
12/09/2024

Montserrat Feliu i Costa és sòcia directora de Feliu N&I (Negocis i Internacional), consultoria especialitzada en solucions per a la internacionalització d’empreses fundada l’any 2005. Feliu ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector de la internacionalització empresarial. Assessoren les empreses, també inversors i gestionen la mobilitat internacional corporativa. El seu objectiu és ajudar els clients a tenir les persones adequades en el lloc i moment adequats. Establerts a Manresa, i amb una oficina a Madrid, ocupen l’espai on abans hi havia l’Escola de Francès per a l’ensenyament d’aquesta llengua. L’entrada, amb una escala majestuosa, condueix a les antigues aules, ara reconvertides en oficines. En una d’aquestes, utilitzada com a sala de reunions, hi destaca de paret a paret un llustrós mapa del món. Des de fa quatre anys també és sòcia directora de Feliu Consultors, assessoria integral d’empreses, despatx d’advocats i administració de finques. Montserrat Feliu lidera aquests projectes juntament amb quatre socis i un equip d’excel·lents professionals especialitzats en diverses disciplines.

D’on li prové aquesta passió per l’empresa i els negocis internacionals?

El meu pare, Jesús Maria Feliu i Sellarès, va obrir un despatx professional l’any 1967. Era assessor comptable, fiscal, legal i administrador de finques. Jo, des de petita, m'endinso en el món de l’assessorament i la vocació de servei i solucions a les empreses. Estudio anglès i alemany, de manera que quan acabo la carrera de Ciències Econòmiques i Empresarials se’m presenta l’oportunitat d’anar a treballar a Alemanya, al bell mig de la Selva Negra. No dubto a aprofitar l'oportunitat, que es converteix en una experiència molt enriquidora i que em desperta l’interès a especialitzar-me en la internacionalització de la indústria.

Era una empresa industrial?

Sí, una empresa que fabrica motors. Encara existeix i hi mantinc el vincle. Vaig tenir l’oportunitat de passar per totes les àrees abans d’arribar a l’equip de vendes: compres, administració, magatzem, cadena de muntatge, reparacions, qualitat i, finalment, a l’àrea de vendes internacionals. Aquesta experiència em va permetre comprendre profundament la importància del treball en equip i, el que és clau, l’aportació de cada persona i departament dins d’una empresa per a assolir l’èxit global de l’organització.

El Bages també té la fortalesa d’un sector industrial potent

Sí, el pes de la indústria al Bages és superior a la mitjana catalana i això és clarament una fortalesa. Soc molt partidària de fomentar les empreses industrials al territori. Un territori necessita indústria. El sector predominant aquí és el metal·lúrgic i auxiliar de l’automoció. Manresa, tot i els reptes que afronta, té una bona base d’empreses industrials i una forta emprenedoria. La posició geogràfica és bona i disposa d’un Centre de Formació Pràctica que ofereix formació especialitzada i suport tècnic a les empreses metal·lúrgiques en el desenvolupament dels seus projectes.

Feliu N&I només presta serveis a una empresa local que vol obrir mercats a l’estranger?

No, ho fem en el doble sentit. Aproximadament, un 60% dels nostres projectes són empreses locals que s’internacionalitzen, i l’altre 40% està format per empreses estrangeres que volen entrar en el mercat nacional i europeu. Assessorem en l’estratègia d’internacionalització, coordinem els aspectes necessaris per a la constitució de societats, l'establiment de sucursals, acords de joint venture i altres formes d'implantació a l'exterior, així com la gestió comptable-legal-fiscal-laboral de les filials que obrim a l’exterior. Per a poder-ho dur a terme al llarg d’aquests quasi 20 anys, hem construït una network de més de 60 socis a l’estranger i donem solucions àgils als clients en un entorn de confiança.

Alhora, la nostra divisió d’Expatfeliu assessora íntegrament la mobilitat internacional dels treballadors, tant de treballadors a desplaçar i expatriar a l'estranger com de treballadors estrangers que venen a treballar i residir al nostre país. Això implica tota la immigració corporativa, com visats, autoritzacions de residència i treball, com els aspectes laborals, de seguretat social i fiscals que els afecten. Alhora, degut al fet que actualment el talent pot no estar ubicat en el país que se’l necessita, realitzem processos de selecció en origen de professionals, ja sigui per a treballar en aquell mateix país o per a treballar en un altre país segons els projectes de les empreses. També assessorem en la protecció dels actius immaterials o intangibles, tant en la propietat intel·lectual, els drets d’autor, com en la propietat industrial, aspecte clau per a una bona internacionalització.

Els processos administratius i burocràtics, en cadascun dels països, fan que, sense una bona estratègia i coordinació entre tots els implicats, sigui molt complex fer avançar projectes. És molt important que es tendeixi a la simplificació per poder fer créixer l’activitat emprenedora i empresarial.

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte