Actualment, molts pacients acuden al podòleg perquè tenen algun problema als peus quan realitzen activitat física o esport. És un exemple més del paper cada vegada més rellevant que va adquirint la podologia en el món de la pràctica esportiva.
A la consulta del podòleg ens trobarem amb pacients de tots els nivells: des de persones que practiquen activitat física per oci o salut fins a esportistes d’alt nivell amb objectius de rendiment. Per això, quan fem l’anamnesi haurem de tenir en compte aspectes de l’activitat com el nivell d’entrenament i competició, la superfície sobre la qual es practica l’activitat i el calçat que es fa servir. Realitzarem l’exploració clínica amb les proves complementàries que creguem convenients i establirem un pla de tractament, que haurà de considerar tots els factors que poden afectar l'aparició de lesions.
Aspectes a tenir en compte en el tractament podològic
Per al pla de tractament haurem de considerar factors intrínsecs, com les dimensions corporals, l’alineació de segments, el grau de preparació i recuperació abans i després de l’activitat, la dieta, aspectes psicològics o l’historial de lesions. Existiran també factors extrínsecs, com la superfície en la qual es practica l’activitat, l’equipament (especialment el calçat), les condicions ambientals o la interacció amb adversaris esportius.
Imagen
Els objectius del tractament buscaran, a curt termini, la remissió de la simptomatologia (si existeix), intentant que el pacient pugui reprendre l’activitat de la manera més eficient possible, i, a llarg termini, buscaran la prevenció de les lesions que puguin condicionar l’activitat.
Disposem de diferents mesures pel tractament i la prevenció de lesions en podologia dins l’àmbit de l’activitat física i l’esport. És important començar tenint una bona preparació i recuperació de l’activitat, així com una bona dieta i hidratació. Una bona cura de les ungles i de la salut de la pell seran essencials per no tenir problemes durant l’activitat. L’equipament serà un altre element a tenir en compte.
A les clíniques de podologia donem als pacients recomanacions sobre el calçat més convenient segons les seves característiques i la seva activitat (tenint en compte la superfície en que es practica l’activitat esportiva). Si existeixen alteracions estructurals o funcionals que puguin condicionar el rendiment o l’aparició de lesions disposem de diferents alternatives de tractament: la teràpia física, els tractaments ortopodològics, la prescripció farmacològica o, en darrera instància, l’actuació quirúrgica.
Imagen
Òscar Hernàndez, professor del Grau en Podologia de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa de la UVic-UCC
Afegeix un nou comentari