Vés al contingut

L'impacte del suport de Taylor Swift en les eleccions nord-americanes del novembre

Imagen

Imatge de Taylor Swift creada amb IA
23/09/2024

Taylor Swift ha esdevingut molt més que una estrella de la música: és un fenomen cultural i una veu influent en la societat contemporània. Amb més de 284 milions de seguidors a Instagram, per sobre d'artistes com Ed Sheeran (115 milions), i 121 milions d'oients mensuals a Spotify, el seu impacte transcendeix l'àmbit musical.

Una de les claus del seu èxit és l'autenticitat de les seves lletres, que aborden temes com l'amor, el desamor i experiències personals, fet que facilita una connexió emocional amb els seus seguidors. A més, Swift no ha dubtat a implicar-se en qüestions polítiques i socials, utilitzant la seva plataforma d'influència de manera conscient i coherent, sense adoptar postures demagògiques. Això ha reforçat la seva credibilitat, especialment en la defensa de causes progressistes com la sostenibilitat, la igualtat racial, els drets de la comunitat LGBTQ+, el dret a l'avortament i la protecció dels drets dels immigrants.

Tot i el seu suport explícit a causes progressistes, cal destacar que el seu públic és divers. Segons estudis, el 55% dels seus seguidors es declara demòcrata, cosa que significa que una part significativa del seu públic es troba en l'espectre conservador o més tradicional. Aquesta transversalitat es deu, en part, a la seva trajectòria musical, que va començar en el country, un gènere arrelat en l'Amèrica més conservadora, i que posteriorment va evolucionar cap a un estil més pop i global.

A més, la seva relació amb la superestrella del futbol americà Travis Kelce ha reforçat la seva presència entre el públic més conservador, atès que la NFL és profundament arrelada en la cultura tradicional nord-americana. Això no ha passat desapercebut per a alguns mitjans conservadors, que han arribat a especular que aquesta relació podria ser part d'una estratègia per atreure votants conservadors cap al Partit Demòcrata.
 

Mobilització política i preocupació entre els conservadors


El poder d'influència política de Swift ja es va demostrar a les eleccions de 2020, quan va expressar el seu suport a Joe Biden en la seva lluita contra Donald Trump. Des de llavors, la seva capacitat d'influir no ha fet més que créixer. El 2023, una enquesta va revelar que una part significativa dels nord-americans estaria més disposada a votar si Taylor Swift o la seva parella els convidessin a fer-ho. Aquesta capacitat de mobilitzar votants, especialment entre el públic jove, s'ha fet evident recentment, quan un simple tuït de la cantant va generar 35.000 nous registres electorals en un sol dia.

Aquesta influència preocupa especialment els sectors conservadors, que veuen com Swift podria tenir un paper decisiu en els anomenats swing states —els estats pendulars, on una petita diferència de vots pot determinar el resultat de les eleccions. Estats com Michigan, Arizona o Geòrgia, on Biden va guanyar per marges molt ajustats el 2020, són clau per a les pròximes eleccions, i el suport de Swift als demòcrates podria inclinar la balança a favor d'aquests.
No és d'estranyar, doncs, que hagin sorgit intents de desacreditar la seva imatge. Alguns sectors conservadors han difós deep fakes amb contingut inapropiat per tal de minar la seva credibilitat, i fins i tot Donald Trump ha arribat a acusar-la de formar part d'una conspiració del deep state per mantenir-lo fora del poder. Aquests atacs reflecteixen la por que genera el seu poder d'influència en el panorama polític nord-americà.
 

Una figura clau en el panorama polític actual
 

En definitiva, Taylor Swift no és només una icona musical; s'ha convertit en una figura clau en la política actual, amb la capacitat de mobilitzar votants de totes les ideologies. La seva credibilitat i el seu compromís social la situen com una peça fonamental en les pròximes eleccions nord-americanes.

Francesc Rufas Gregori, docent del grau en Administració i Direcció d'Empreses (ADE) de la Facultat de Ciències Socials de Manresa

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte