Vés al contingut

L’eficàcia de la teràpia cognitiva funcional en el tractament del dolor lumbar crònic no especificat

Imagen

dolor lumbar
16/09/2024

El dolor lumbar crònic no especificat és una de les condicions de salut més prevalents a nivell mundial. Afecta milions de persones i és una de les principals causes de discapacitat. Davant d'aquesta realitat, Anne-Laure Mallet, graduada en Fisioteràpia per UManresa,va centrar el seu treball de final de grau (TFG) en l'anàlisi de l'eficàcia de la Teràpia Cognitiva Funcional (TCF) en el tractament d’aquesta afecció tan comuna.

Què és el dolor lumbar crònic no especificat?

El dolor lumbar crònic no especificat es defineix com aquell dolor, tensió o rigidesa muscular localitzat a la zona lumbar, per sota del marge costal i per sobre dels plecs glutis inferiors, sense una causa coneguda i que persisteix durant més de 12 setmanes. Aquesta condició té una prevalença estimada del 18% a la població mundial i és la principal causa d'anys viscuts amb discapacitat en 126 països.

La Teràpia Cognitiva Funcional (TCF): una resposta innovadora

La Teràpia Cognitiva Funcional és un enfocament terapèutic que busca ajudar els pacients a gestionar millor el dolor lumbar crònic no especificat mitjançant la modificació dels patrons de pensament i comportament que poden perpetuar el dolor i disminuir la qualitat de vida. La TCF ensenya estratègies als pacients per millorar el seu benestar general i, així, reduir l'impacte del dolor en les seves vides.

Metodologia de l'estudi

Per desenvolupar el seu TFG, Anne-Laure Mallet, sota la tutorització de Pau Tolo Espinet, va realitzar una revisió bibliogràfica exhaustiva per determinar l'eficàcia de la TCF en pacients adults amb dolor lumbar crònic no especificat. La investigació es va basar en l'anàlisi de sis assaigs clínics obtinguts de la base de dades PubMed i PEDro, amb una avaluació rigorosa de la qualitat dels articles a través de l'escala PEDro.

Resultats prometedors

Els resultats dels assaigs clínics analitzats per Mallet són encoratjadors:

  • Discapacitat funcional: Tots els sis assaigs van mostrar una reducció significativa en la discapacitat funcional dels pacients que van rebre TCF en comparació amb els grups de control.
  • Dolor: Quatre dels assaigs van demostrar una reducció significativa del dolor.
  • Conductes d’evitació per por en relació amb l’activitat física: Tres dels assaigs van indicar una disminució significativa d'aquestes conductes.
  • Conductes d’evitació per por en relació amb la feina: Dos dels assaigs van mostrar una disminució significativa d’aquestes conductes en comparació amb els grups de control.
     
  • Imagen

Conclusions

L’anàlisi dels resultats suggereix que la Teràpia Cognitiva Funcional pot ser una eina efectiva per millorar la discapacitat funcional i reduir les conductes d’evitació per por en pacients amb dolor lumbar crònic no especificat. Tot i que la disminució del dolor va ser més moderada, els resultats mostren que la TCF té el potencial de tenir un impacte positiu en la qualitat de vida d’aquests pacients.

És important destacar que, tot i els resultats prometedors, les limitacions de l'estudi han de ser considerades per a una interpretació acurada. Com tot estudi, existeixen factors que poden haver influït en els resultats i que cal tenir en compte per a futures investigacions.

La importància de continuar investigant

La recerca d'Anne-Laure Mallet subratlla la necessitat de continuar explorant i aplicant teràpies innovadores com la Teràpia Cognitiva Funcional per tractar el dolor lumbar crònic no especificat. A mesura que ampliem el nostre coneixement en aquest camp, és fonamental seguir desenvolupant i millorant les estratègies terapèutiques per oferir solucions més efectives a les persones que conviuen amb aquesta condició debilitant.

 


 

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte