Imagen
Programa ERASMUS
Estades de llarga durada
per a estudiants UManresa
Què és el programa Erasmus+ Estudi?
Imagen
El Programa Erasmus+ és el programa europeu en els àmbits de l'educació, la formació, la joventut i l'esport pel període del 2021/27.
Aquest programa facilita als alumnes matriculats en universitats europees l'estada acadèmica en una altra universitat europea i el posterior reconeixement dels estudis cursats a l'estranger. Els períodes Erasmus+ Estudi a l'estranger només es poden realitzar ens institucions que pertanyin en països del programa. La durada d'aquesta mobilitat serà de com a mínim 2 mesos i fins a un màxim de 12 mesos.
On fer una estada Erasmus+ estudi
Caldrà que es dugui a terme en una institució educativa amb conveni amb la UVic-UCC ubicada a :
- Estats Membres i Països Associats al programa Erasmus
- Tercers Països no associats al programa Erasmus
Consulta quins són els països elegibles del programa Erasmus+.
Quant dura una mobilitat Erasmus+ Estudi?
El programa Erasmus+ Estudi permet que l’alumnat faci una estada acadèmica d’intercanvi amb una durada que pot anar dels 2 mesos, període d’estada mínim, fins a un màxim de 12 mesos. Un/a mateix/a estudiant pot fer al llarg de la seva vida acadèmica diverses estades a través del programa Erasmus+, tant en la seva modalitat d’estudis com en la de pràctiques. Per fer aquestes estades, a banda de complir els períodes mínims d’estada i altres requisits tant del programa com de la universitat, cal tenir en compte que la Comissió Europea ha fixat un màxim de 12 mesos per cicle acadèmic (grau, màster i doctorat) i que funciona de la manera següent:
- Un estudiant disposa d’un màxim de 12 mesos per cicle d’estudis per fer estades Erasmus+. És a dir, 12 mesos per grau, 12 mesos per a màster i 12 mesos per a doctorat. El comptador és per cicles d’estudis, amb independència de canvis de titulació, d’universitat o de país.
- S’han de tenir en compte també les estades fetes abans del curs 2014/2015 amb el programa LLP/Erasmus (tant d’estudis com de pràctiques).
- Els estudiants que hagin fet anteriorment estades Erasmus+ de més de 9 mesos ja no podran fer cap més estada d’estudis, perquè el mínim són 2 mesos.
Requisits generals per sol.licitar una mobilitat Erasmu+ Estudi
L’estudiant que vulgui sol·licitar una mobilitat internacional d’estudi ha de complir els requisits generals següents abans de començar la mobilitat:
-
Estar matriculat/da en un grau universitari de la UVic-UCC tant en el moment de realitzar la sol·licitud com en el moment de realitzar la mobilitat. No es concedeixen places de mobilitat internacional d’estudi a estudiants d’altres universitats que es trobin realitzant estades de mobilitat a la UVic-UCC.
-
Tenir aprovats 60 ECTS.
-
Disposar d’un DNI o NIE vigent durant tota la mobilitat (en cas que el document caduqui durant la mobilitat, l’estudiant serà responsable de renovar-lo).
-
Per a estades a països fora de la Unió Europea, cal tenir passaport vigent en el moment d’iniciar tràmits amb la universitat assignada i fins a 6 mesos després de la finalització de l'estada.
-
No participar en cap altre programa de mobilitat en el mateix període de realització de l’estada.
-
Disposar d’una assegurança de mobilitat amb cobertura sanitària, responsabilitat civil i d’assistència en viatge.
-
Disposar de la Targeta Sanitària Europea, si escau.
-
En cas d’haver gaudit prèviament d’una mobilitat Erasmus+ dins el mateix cicle d’estudis, no superar els 12 mesos totals en mobilitat.
-
Tenir la nacionalitat, residència o l’estatus de refugiat o apàtrida d’un dels països participants en el Programa Erasmus+ o de tercers països (en aquest cas s’haurà d’acreditar que s’està en possessió d'un permís vàlid per a residir a Espanya durant el període de realització de la mobilitat).
-
Complir els requisits específics que es regulen en l'Annex de requisits de facultat
-
Complir els requisits específics que marqui la institució de destinació.
-
Tenir un coneixement suficient de la llengua de docència de la universitat de destinació i complir els requeriments lingüístics marcats.
Té finançament?
Sí. Quan se sol·licita una plaça d'estudi dins del programa Erasmus+ s'està sol·licitant, per defecte, optar a un ajut Erasmus+ Estudi.
L’ajut Erasmus+ està destinat a col·laborar en la cobertura de les despeses de desplaçament, manutenció i allotjament del/de la beneficiari/ària durant la seva estada a la institució estrangera. L’ajut no pretén cobrir la totalitat de les despeses ocasionades per la mobilitat, sinó contribuir al seu finançament.
Així, doncs, els beneficiaris de places en una universitat de països elegibles són susceptibles de gaudir de l’ajut Erasmus+. Els ajuts s’atorgaran en base als criteris de concessió descrits a la convocàtoria de mobilitat internacional i a partir dels fons disponibles.
El programa Erasmus+ estableix una altra via de finançament per a estades Erasmus+ Estudi a tercers països no associats al Programa – TPNAP – (països que no participen plenament en el programa Erasmus +, però que poden intervenir en determinades accions del programa). Es destinarà fins a un 20% dels fons atorgats als projectes Erasmus+ KA131 per a estades a institucions de tercers països no associats al Programa (TPNAP).
Els imports dels ajuts depenen del grup al qual pertany el país de la universitat de destinació i són els que s’estableixen en la Guia Erasmus+ vigent en el moment de l’adjudicació dels fons per part del SEPIE (Servicio Español para la Internacionalización de la Educación), organisme competent per a la gestió del programa Erasmus+ a Espanya. Consulta l'apartat "Beques i ajuts".
Carta del estudiante erasmus: drets i deures
El programa Erasmus+ té l'objectiu de donar suport al desenvolupament educatiu, professional i personal d'estudiants i graduats que hi participen. També aspira a promoure la igualtat d'oportunitats i d'accés, la inclusió, la diversitat i l'equitat en totes les seves accions. A l'últim, contribueix a la consecució dels objectius de la UE en allò que fa referència a la transformació digital, el desenvolupament sostenible i la ciutadania activa. La CARTA DEL ESTUDIANTE ERASMUS reflecteix aquests valors i aquestes prioritats amb la finalitat d'informar adequadament els participants sobre els seus drets i deures, així com de garantir l'èxit de la mobilitat.
Més informació a: Comissió Europea
Trobareu més informació a:
El proyecto "Erasmus Estudio" está cofinanciado por el programa Erasmus+ de la Unión Europea. El contenido de esta página web es responsabilidad exclusiva de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) y ni la Comisión Europea, ni el Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE) son responsables del uso que pueda hacerse de la información aquí difundida.
Documentació
Curs 2025/26
Consulta AQUÍ tota la informació sobre la convocatòria per al curs 2025/26.
Signatura electrònica
Per tramitar la documentació de la teva mobilitat d'estudi amb l'Àrea de Relacions Internacionals serà necessari disposar d'un certificat digital per tal de poder signar els documents mitjançant signatura electrònica. Si no disposeu de certificat digital, podeu obtenir el certificat IdCAT de manera gratuïta accedint al web d'idCAT o a qualsevol dels ajuntaments i oficines d’atenció ciutadana de Catalunya.
Test OLS Erasmus+
La realització d’aquest test (inicial i final) és un requisit indispensable per realitzar la mobilitat Erasmus+.
Instruccions per realitzar els tests:
- Aproximadament un mes abans d'iniciar la mobilitat rebràs un correu electrònic amb un usuari i contrasenya i amb una data límit per realitzar el test OLS
- Un cop rebis el resultat d'aquesta avaluació, podràs decidir si fas el curs en línia i gratuït que pots cursar abans d'iniciar i durant la mobilitat
- Quinze dies després de finalitzar la mobilitat rebràs un correu amb el test final
El resultat que obtinguis d'aquestes avaluacions es fa servir per dades informatives i estadístiques per al Programa Erasmus+ i no condicionarà la mobilitat de l’estudiant. Actualment, estan disponibles els idiomes següents: alemany, anglès, búlgar, croat, danés, eslovac, eslovè, estonià, finès, francès, grec, hongarès, irlandès (gaèlic), italià, letó, lituà, maltès, neerlandès, polonès, portuguès, romanès, suec i txec.
- Més informació sobre els tests i cursos d'idiomes OLS
- Més informació a la pàgina web del SEPIE.