En aquest curs farem un recorregut pels diferents moments significatius de la història de la matemàtica. Començarem el viatge a les primeres civilitzacions de la història per veure com van néixer els nombres. Continuarem a la Grècia Clàssica amb Tales, Pitàgores, Arquimedes, Euclides... i ens endinsarem en els orígens d’aquesta ciència. Farem també un viatge a través dels segles per veure com els matemàtics han anat descobrint com resoldre les equacions polinòmiques (una història de pel·lícula!), Ens aturarem en una ciutat del Bàltic per veure com un problema tan mundà com la possibilitat o no de fer una passejada pels ponts de la ciutat sense repetir-ne cap va fer néixer una nova branca de la matemàtica, la topologia. Veurem com un problema de repartiment de diners en un joc d’atzar va generar el naixement d’una nova branca, la probabilitat. Explicarem la disputa entre Leibniz i Newton per adjudicar-se el naixement del càlcul diferencial. En definitiva intentarem explicar la vida i obra de tots aquests matemàtics tot aturant-nos en els problemes que han intentat resoldre.
Imagen
Història de les Matemàtiques I
Informació general
Adreçat a
Modalitat
Durada
Calendari
Horaris
Lloc
(Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya)
Av. Universitària, 4-6
08242 Manresa (Barcelona)
Acreditació
Preu
Programa
17/10/2024. Què són les matemàtiques? Com es treballa en matemàtiques? Veurem com la resposta a aquestes preguntes ha anat variant al llarg de la història.
24/10/2024. Sistemes de numeració al llarg de la història. El llenguatge de les matemàtiques. Quan i com apareix el concepte de nombre a la història de la humanitat? Quins sistemes de numeració s’han utilitzat? No sempre hem escrit les matemàtiques amb el mateix llenguatge, com ha anat variant?
31/10/2024. El naixement de les matemàtiques tal i com les entenem actualment. La Grècia Clàssica : Tales, Pitàgores, Euclides, Arquimedes...
07/11/2024. La història de la geometria. Una història de més de 2.000 anys. Des de la geometria d’Euclides, passant pel naixement de la geometria projectiva tan utilitzada a la pintura, el naixement de la topologia, fins arribar a la creació de les altres geometries al segle XIX.
14/11/2024. La història de l’Àlgebra. Ens centrarem en la resolució de les equacions polinòmiques al llarg de la història. Ens apareixeran matemàtics com Al-Khwarizmi, Tartaglia, Cardano, Bombelli i Galois... Les vides d’alguns d’ells són una autèntica història de pel·lícula!.
21/11/2024. Juguem a un joc amb aposta. A mig joc no podem continuar i se’ns planteja el problema: Com ens repartim els diners? La relació epistolar entre Fermat i Pascal fa néixer la teoria de probabilitats.
28/11/2024. La mesura del temps. Farem un recorregut històric pels diferents models cosmològics que han intentat donar resposta al moviment dels astres i com la humanitat ha intentat crear eines com el calendari per mesurar el temps.
05/12/2024. No hi ha classe
12/12/2024. Qui va ser primer, Newton o Leibniz? El naixement d’una branca de les matemàtiques que ho ha revolucionat tot. El càlcul diferencial.
19/12/2024. Avenços i reptes de les matemàtiques a l’actualitat: El teorema de Fermat, un dels grans teoremes demostrats recentment. La conjectura de Golbach i la conjectura de Riemann, dues conjectures indomables.
Professorat
Juli Pérez
Llicenciat en Ciències Matemàtiques a la UAB. Treballa de professor de matemàtiques a l’institut Pius Font i Quer de Manresa. És coautor de diversos articles sobre la història i la didàctica d’aquesta disciplina publicats en diverses editorials i revistes especialitzades.