Vés al contingut

Notícies

Imagen

banner bcc

UManresa i Sant Andreu Salut tornen a apostar per la ciència ciutadana amb una recerca sobre l’Alzheimer

UManresa i Sant Andreu Salut tornen a convidar la ciutadania a participar en una recerca a través del projecte Bages Ciència Ciutadana. En aquesta ocasió, i després d’una edició que es va centrar en els reptes de l’envelliment en l’entorn rural, enguany es continuarà centrant en l’envelliment, però des del punt de vista de l’Alzheimer. La Universitat i  Fundació Sant Andreu Salut han tornat a obtenir finançament de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) per desenvolupar aquest projecte, que s’iniciarà amb la projecció del film “Nebraska”, d’Alexander Payne, el proper 21 d’octubre, en el marc del CLAM, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya, i dins del cicle “Les altres memòries infinites”. Enguany, també s’hi ha sumat el Servei d’Inclusió Social i Convivència del Consell Comarcal del Bages.

La ciència ciutadana es caracteritza per la implicació de persones que no són investigadores professionals. L'objectiu és generar nou coneixement a partir de la participació activa de la societat en totes les fases del procés d’investigació, des de la recollida i l’anàlisi de dades fins a la seva interpretació, passant per la definició de reptes i objectius i el disseny de l'estudi. En cadascuna d’aquestes fases, la ciutadania compta amb el suport i la guia d'investigadors experts.
La participació dels ciutadans en aquestes iniciatives promou un rol més actiu en la recerca, afavorint així l’interès per la ciència i fomentant una major diversitat de punts de vista, fet que enriqueix la qualitat de les dades obtingudes. A més, la ciència ciutadana contribueix a formar la població en metodologia científica i a desenvolupar competències d’investigació mentre aborda problemàtiques que els afecten directament.

Del sensellarisme a l’Alzheimer

Aquest serà el segon projecte de ciència ciutadana impulsat conjuntament per Sant Andreu Salut i UManresa, amb la col·laboració del Festival CLAM. El festival s’hi va sumar fa tres anys, quan UManresa va dur a terme una prova pilot centrada en el sensellarisme. La primera edició del projecte, ja desenvolupada conjuntament per Sant Andreu Salut i UManresa, es va dedicar a explorar els reptes de l’envelliment en entorns rurals.

Després de gairebé un any de treball col·laboratiu, amb la participació activa d’un centenar de persones, el projecte va culminar recollint tot un seguit de recomanacions per afrontar els principals reptes que ha d’afrontar la població rural en relació al procés d’envelliment. Entre aquestes recomanacions hi havia accions per enfortir la vida comunitària i les relacions intergeneracionals, la promoció de l’autonomia i el foment de programes formatius per promoure l'aprenentatge continu. Així mateix s’hi suggeria la necessitat d’abordar la perspectiva de gènere i de reconèixer les tasques de la cura.

L’Alzheimer, en relació amb l’envelliment, serà el tema que s’abordarà en aquesta ocasió. El tret de sortida del projecte es donarà el dia 21 d’octubre, a les 11 h, amb la projecció de la pel·lícula “Nebraska”, d’Alexander Payne, als cinemes Bages Centre. Aquesta projecció servirà per introduir la temàtica i fomentar el debat sobre el tema del projecte d’enguany. Per assistir-hi, serà necessari inscriure’s prèviament a través d’aquest formulari.

Les persones que assisteixin a la projecció seran convidades a formar part del projecte de ciència ciutadana, que es desenvoluparà en tres fases diferenciades. La primera fase, anomenada fase d’escolta, té com a objectiu sensibilitzar i visibilitzar les problemàtiques associades a l’envelliment i l’Alzheimer. A continuació, la segona fase se centra en l’experimentació, moment en què es defineixen les preguntes de recerca i es desenvolupa el treball per donar-hi resposta. Finalment, la tercera fase, anomenada d’empoderament, consisteix a divulgar i transferir els coneixements generats durant el procés a la comunitat.

Suport d’investigadors de Sant Andreu Salut i UManresa 

Tot el procés comptarà amb l’acompanyament de persones vinculades a la Universitat i a Sant Andreu Salut que fan recerca en l’àmbit de l’envelliment. La participació d’UManresa en aquest projecte s’emmarca dins de les accions del Grup de Recerca en Innovació Transformativa i Simulació.

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte