Vés al contingut

Notícies

Imagen

Lectura del manifest del 8M a UManresa

UManresa commemora el Dia Internacional de les Dones amb una concentració i la lectura d’un manifest

Unes seixanta persones han participat avui en l’acte commemoratiu del Dia Internacional de les Dones que s’ha fet a UManresa. L’acte ha consistit en la lectura del Manifest de la Comissió de Dones i Ciència del Consell Interuniversitari, un dels tres als quals s’ha adherit la Universitat. Els altres manifestos als quals ha donat suport UManresa han estat els de la Red de Unidades de Igualdad de Género para la Excelencia Universitaria i el de la Conferencia de Rectores de las Universidades Españolas. A banda de la concentració i la lectura del manifest, UManresa ha distribuït llaços liles als punts d’informació per fer visible el compromís de la institució amb la igualtat de gènere.

Una institució altament feminitzada

De les 317 persones que formen part de la plantilla d’UManresa, el 75% són dones. Aquesta presència femenina entre les persones que treballen a la institució està relacionada amb els estudis que s’hi imparteixen, que són majoritàriament de sectors tradicionalment feminitzats, com la salut i l’educació. A UManresa, actualment, les dones són majoria al comitè de direcció (60%) i, representen el 70% dels càrrecs de responsabilitat del conjunt de la Universitat. 

Eliminar biaixos de gènere a les universitats

El manifest de la Comissió de Dones i Ciència que s’ha llegit duu per títol “Trenquem les barreres de gènere a la universitat i als centres de recerca”. En el document, es reivindica  “la necessitat urgent de dur a terme polítiques actives d’eliminació de biaixos de gènere a la universitat i als centres de recerca”. En aquest sentit, recorda que “la representació de les dones disminueix al llarg de la carrera acadèmica, especialment en els llocs de lideratge i en les escales més altes de reconeixement”. Actualment, les dones representen un 59% de les persones que es graduen a les universitats catalanes, però la presència de les dones decreix considerablement en les posicions de direcció de projectes de recerca o catedràtiques i en els principals llocs de governança de les universitats fins a arribar a un alarmant 12% de rectores. Davant d’aquestes dades, el manifest reivindica la necessitat “d’eliminar els obstacles evidents i també abordar les barreres subtils i sistèmiques que perpetuen la discriminació de gènere adoptant mesures per tal que la maternitat, la conciliació i les cures no siguin obstacles en les carreres acadèmiques de les dones” perquè si no es fa així es reprodueixen les iniquitats de gènere. 

El document recorda també que aquestes desigualtats són encara més greus fora d’Europa i en països que viuen situacions bèl·liques. Per això, el manifest acaba amb una mostra de solidaritat “amb les dones que lluiten per defensar els seus drets fonamentals i llibertats públiques, com el dret a l’educació”. 

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte