La UVic-UCC celebra 10 anys de l’acord federatiu amb el qual s’ha equiparat a la resta d’universitats territorials de Catalunya
El 30 de gener farà exactament 10 anys que la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), en aquell moment titular de la Universitat de Vic, i la Fundació Universitària del Bages (FUBages) van signar un contracte per crear una estructura universitària federada, que va donar lloc a la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Es tractava d’un pacte pioner i singular al sistema universitari català i al país, que una dècada després s’ha concretat en un projecte en expansió equiparat en volum, en coneixement i en reconeixement internacional a la resta d’universitats territorials de Catalunya.
Per fer balanç del que han estat aquests 10 anys d’acord federatiu i presentar els actes de celebració del desè aniversari, aquest dimarts al matí ha tingut lloc una roda de premsa a l’Espai Aloy del Campus Manresa de la UVic-UCC. A l’acte hi han participat Antoni Llobet, director general de la FUBages, i Jordi Baiget, director general de la FUBalmes, que han esbossat les fites més importants aconseguides en aquesta dècada i han reconegut el valor de la feina feta per les persones de les dues fundacions que en aquell moment van treballar per materialitzar l’acord.
Antoni Llobet ha destacat el fet que l’acord federatiu es “va fer des de la convicció i no pas per necessitat perquè es veia clar que, d’altra manera, no es podrien assolir objectius com ara tenir una universitat pròpia i de proximitat a la Catalunya Central, amb més presència al mapa universitari tant del país com del context internacional”. A més, també ha subratllat el fet que l’acord ha estat “la base perquè el creixement del conjunt anés més enllà de la suma de les parts”.
En el mateix sentit, Jordi Baiget ha afirmat que l’estructura universitària federada ha permès “omplir un buit existent i completar de manera natural el mapa de l’educació superior a Catalunya dotant la Catalunya Central d’una universitat que s’ha equiparat, tant qualitativament com quantitativament, a la resta d’universitats territorials”.
Noves iniciatives conjuntes i creixement de l’estructura federada
Els darrers deu anys, la UVic-UCC ha experimentat un creixement important en tots els àmbits, com ara l’oferta acadèmica, l’activitat en recerca, els convenis internacionals, els recursos obtinguts en convocatòries competitives o els que es destinen a beques, i el volum de la comunitat universitària. Per exemple, el curs 2014-2015 (l’anterior a la incorporació de l’estudiantat de la FUBages a la Universitat) la suma d’estudiants totals de les dues fundacions era de 15.223 i la d’estudiants de formació oficial, de 7.311. El curs passat, ambdues xifres van ser de 19.302 (26,8 % més) i de 10.723 (46,6% més), respectivament, per al conjunt de la UVic-UCC, que a més veu com s’incrementa el nombre d’estudiants matriculats de l’entorn territorial més immediat i que en aquest temps ha incorporat dues fundacions més a l’estructura federada.
Per una banda, l’any 2016 es va incorporar a la federació la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), que s’havia constituït l’any anterior com una iniciativa de la FUBalmes i la FUBages per tal de crear la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Aquesta va ser la primera gran fita conjunta assolida en el marc de la federació, que posteriorment també ha facilitat el naixement de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), el sorgiment de noves càtedres i grups de recerca, el desenvolupament d’un model propi d’integració dels estudis de formació professional superior a la universitat o la creació de programes conjunts de formació conjunta.
Per una altra banda, el 2020 la Fundació Elisava, Escola Universitària es va incorporar a la federació evidenciant la funcionalitat de l’estructura i suposant un nou salt endavant per al projecte. Li ha aportat expertesa en nous àmbits, com el del disseny, i la possibilitat de disposar d’un campus a Barcelona.
Un revulsiu per al territori i per al país
La federació que va donar peu a la UVic-UCC ha estat, també, un projecte de territori i un revulsiu per als campus i les ciutats de Manresa i de Vic, i per al conjunt de la Catalunya Central. Per a la FUBages ha suposat deixar de ser un centre adscrit a la Universitat Autònoma de Barcelona i esdevenir universitat de ple dret, aspecte que li ha permès desenvolupar nous estudis i impulsar nous projectes. Pel que fa a la FUBalmes, la federació ha donat continuïtat a la tasca feta fins llavors en el si del projecte universitari de Vic i ha obert noves portes al creixement acadèmic, socioeconòmic i cultural, a banda de desenvolupar àmbits de coneixement d’interès, com és el de la salut.
En aquest sentit, Jordi Baiget ha explicat que l’avenç del projecte federatiu al llarg de la darrera dècada s’ha fet “des de l’afany de fer les coses ben fetes i de donar servei a les persones del territori, especialment a les més joves, que poden accedir als estudis universitaris sense haver-se de desplaçar”. També ha fet èmfasi en la capacitat d’atracció i de retenció de talent que avui té la UVic-UCC i ha assegurat que “malgrat que per a les institucions que la conformen la federació va suposar un canvi, el benefici important ha estat per al territori, que s'ha dinamitzat i s’ha beneficiat de noves oportunitats de desenvolupament”.
A més, la federació ha estat l’embrió d’un model de governança inèdit en el sistema universitari català, que a més s’ha revelat àgil i permeable a les necessitats i demandes de l’entorn, fet que es concreta en el nombre creixent d’acords i d’iniciatives conjuntes amb el teixit econòmic, social i institucional.
Antoni Llobet considera que al llarg d’aquests 10 anys s’ha mostrat “la vocació de generositat de les dues fundacions”, la FUBages i la FUBalmes, que han posat el potencial del seu acord al servei del territori. “La UVic-UCC és avui la Universitat de proximitat per a molts estudiants de la Catalunya Central”, ha assenyalat.
Actes de celebració a Manresa i a Vic
Per celebrar el 10è aniversari de l’acord federatiu, en les pròximes setmanes s’han programat dos actes, un a Manresa i l’altre a Vic. El primer d’aquests esdeveniments serà el de Manresa, el divendres 2 de febrer (11.30 h), a la Sala d’Actes de la FUBages (edifici FUB1), i el presidirà el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, que prèviament visitarà algunes instal·lacions del Campus UManresa. L’acte, titulat “L’aportació de les universitats territorials al país: el paper de la UVic-UCC i els seus campus de Vic i Manresa”, inclourà també les intervencions de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy i Guàrdia; de l’alcalde de Vic, Albert Castells, i del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños.
A Vic, la celebració es farà el dijous 8 de febrer (18 h), al Paranimf de la UVic-UCC (rambla de l’Hospital, 50). L’acte inclourà una intervenció d’Andreu Mas-Colell, que era conseller d’Economia i Coneixement quan es va signar l’acord federatiu, i una taula rodona amb els directors generals de les quatre entitats federades de la UVic-UCC: a més de Jordi Baiget, de la FUBalmes, i d’Antoni Llobet, de la FUBages, hi participaran Marina Geli, de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, i Javier Peña, de la Fundació Elisava. L’acte, conduït pel periodista Albert Om, també inclourà projeccions de vídeos, música en directe i parlaments institucionals dels alcaldes de Vic i Manresa, i del rector de la UVic-UCC.
A banda d’aquests dos actes, el pròxim 30 de gener, la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, oferirà una audiència a la Sala de Sessions del Parlament a una delegació de la UVic-UCC, que inclourà representants actuals de la institució i persones que van ser clau en procés de federació. L’audiència suposa tornar al mateix escenari de la signatura el dia exacte en què es compleixen els deu anys de l’acord.