Joaquim Nin anuncia la signatura imminent del nou conveni programa de la UVic-UCC en l’acte d’inauguració de curs
La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha inaugurat aquest matí el curs acadèmic 2023-2024 amb un acte que s’ha fet al Paranimf de la Universitat, a l’antiga església de l’Hospital de la Santa Creu de Vic. La inauguració de curs ha estat presidida per Joaquim Nin, secretari general del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya; Albert Castells, president de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i alcalde de Vic; Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC, i Anna Sabata, secretària general de la Universitat.
En el transcurs de l’acte, el secretari general del Departament de Recerca i Universitats, Joaquim Nin, ha recalcat la importància que Generalitat i Universitat tinguin un marc estable de relacions que permeti treballar conjuntament i afrontar nous reptes amb continuïtat. Una continuïtat que, ha anunciat, es veurà reforçada amb la signatura del cinquè conveni programa que el Govern subscriurà amb la UVic-UCC de manera imminent i que tindrà una vigència de quatre anys per al període 2023 - 2026.
A banda d’aquest anunci, Nin ha resumit amb tres mots un discurs adreçat a la comunitat de la UVic-UCC: gràcies, “a tot el que heu fet en el passat, en la gènesi de la idea, i en un present continu que no s’acaba”; perdó “perquè a vegades des del Govern no som prou àgils per respondre a necessitats que no podem assumir”, i si us plau, “no deixeu de fer el que heu fet i que té un sentit; tot ho heu construït sobre la base d’esperances, anhels i treball constant”.
El secretari general de Recerca i Universitats ha comentat que l’existència de la UVic-UCC “ha comportat una dinamització important de la investigació, i ha estat i continua sent el millor instrument de cohesió territorial”. Nin ha afirmat que la UVic-UCC “és un exemple d’universitat amb iniciativa i personalitat, idees d’èxit, rigorosa i útil, que justifica amb indicadors contrastables l’aposta per la continuïtat i millora d’un marc estable de relacions amb el govern”.
Motor de canvi i singularitat
Albert Castells, que ha viscut la seva primera inauguració de curs universitari com a president de la FUBalmes, s’ha referit als orígens de la institució i ha dit que “des de 1997, i ja molt abans, la UVic-UCC ha estat un motor de coneixement i d’innovació al servei de la ciutat, del territori i del país”. Com a alcalde, Castells ha posat en valor el model de campus ciutat de Vic, que “demostra una manera de governar del consistori, que vol apropar barris i estendre el coneixement arreu”. Sobre la singularitat de la Universitat, pel que fa a la titularitat, ha convidat la Generalitat a continuar defensant i regulant les universitats que no són ni públiques ni privades.
Abans de cloure la seva intervenció, Castells també ha agraït a Joaquim Nin el suport de la Generalitat en la governança de la universitat, que es trasllada en la imminent signatura del nou conveni programa, “que ens aportarà estabilitat”.
En el parlament d’obertura de curs, el rector ha fet esment de la vocació internacional de la institució, destacant que aquest any la Comissió Europea ha atorgat al consorci UP University, del qual forma part la UVic-UCC, el segell d’excel·lència, i el bon posicionament als rànquings universitaris mundials. També ha enumerat alguns dels objectius de la institució assolits en els darrers temps, com ara la consolidació d’estructures de recerca com són l’IRIS-CC o el Centre Tecnològic BETA.
A la part final del seu discurs el rector ha apuntat dos temes que, ha dit, per a ell són d’especial rellevància: la cohesió institucional i la reputació externa. Respecte al primer aspecte, ha defensat que, “les quatre fundacions que formen part del projecte federat de la UVic-UCC han de continuar mantenint la seva autonomia mentre contribueixen al creixement de la institució com l’instrument que les aixopluga i que les projecta externament”. Pel que fa a la reputació, ha dit que aquesta és “essencial per poder assolir acords, convenis, contractes o projectes de tota mena”. En aquest sentit, ha conclòs el seu discurs recordant que el 2024 es compliran deu anys de l’acord federatiu entre la FUBalmes i la Fundació Universitària del Bages.
Lliçó inaugural sobre l’atenció integrada social i sanitària
El Dr. Eduard Minobes Molina, professor i vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic-UCC i membre del grup de recerca Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences (Mɜ0) de la UVic-UCC, ha pronunciat la lliçó inaugural, titulada “Atenció integrada social i sanitària: el model per optimitzar les capacitats de les persones grans”. En la seva intervenció, Minobes ha fet referència a la manera com evolucionen les capacitats de les persones al llarg de la vida, l’impacte que suposa l’envelliment poblacional en la societat i com són aquestes capacitats en les persones grans més vulnerables de la Catalunya central. També ha parlat del marc contextual d’un envelliment saludable i de quines són les perspectives de futur per poder optimitzar les capacitats de la gent gran.
En el marc de la lliçó inaugural, Minobes ha exposat que “l’envelliment poblacional està vinculat a una demanda creixent de cures de llarga durada, que representa un gran impacte en la despesa de recursos per als sistemes de salut”. A més, amb el model d’atenció actual, les persones grans amb dependència de la cura “necessiten un nivell d’atenció que en molts casos no és possible oferir a la llar, motiu que porta a l’admissió en una residència geriàtrica”. De fet, segons ha dit, “un de cada quatre adults grans passarà un període de la seva vida en una residència”. En aquest sentit, el ponent ha subratllat que “el model de cures s’ha de dirigir a optimitzar les capacitats de la gent gran perquè romanguin tant temps com sigui possible als seus domicilis i retardar la seva entrada en residències”.
Minobes ha remarcat que cal que el nou model d’atenció “abordi de manera integral les necessitats d’atenció sociosanitària de la gent gran i dels seus cuidadors no professionals i doni continuïtat a la seva atenció al llarg del temps”. Per això, ha comentat que és necessari un treball multidisciplinari que compti amb professionals inclosos en un entorn d’atenció primària, des de metges i infermeres fins a psicòlegs o altres figures que encara no s’hi han incorporat, com ara els terapeutes ocupacionals. L’investigador ha recordat que l’atenció centrada en la persona “aborda les necessitats de salut i assistència social de la persona en lloc de concentrar-se en trastorns o símptomes aïllats” i que “l’atenció integrada és una oportunitat per transformar el sistema, una palanca de canvi cap a una atenció amb més valor i amb valors”.
Lliurament de la medalla de la UVic-UCC i les insígnies
En el transcurs de l’acte d’inauguració del curs, el rector Josep Eladi Baños ha lliurat la Medalla Institucional de la UVic-UCC a Joan Turró Vicens, que va ser director general de la Fundació Universitària Balmes durant onze anys, per la seva contribució a la definició, al creixement i a la consolidació del projecte de la UVic-UCC. “Des del seu càrrec va treballar per construir un model d’universitat d’èxit des dels vessants institucional, docent, de recerca i de transferència de coneixement, i per convertir la Universitat en un agent de coneixement clau per al territori. Aquesta responsabilitat la va assumir amb un gran compromís, generositat, saber fer i visió estratègica”, ha explicat Anna Sabata abans del lliurament.
Joan Turró ha agraït la distinció com un “reconeixement explícit de la gran tasca que la comunitat de la UVic-UCC ha fet en els últims anys”. Després de fer un repàs dels seus inicis a la institució, ha valorat el seu pas per la Universitat com “els millors anys de la meva vida professional” i ha agraït la confiança que se li va dipositar. Turró ha posat en valor el creixement dels últims anys i ha destacat la singularitat de la UVic-UCC afirmant que “el sistema universitari català ha de reconèixer el caràcter públic d’aquesta universitat perquè els estudiants tenen dret a rebre una subvenció pública”, i ha defensat que “el model federatiu és una perla que encara s’ha d’anar cultivant”.
A continuació s’ha fet el lliurament de les insígnies a les persones de la Universitat que el curs passat es van jubilar. Les han recollit durant l’acte Agnès Morató Serra, Roser Picas Baltanàs, Jordi Viver Fabregó, Montserrat Lorenzo Ávila, Tomàs Sadurní Aldabas, Gonzalo Lorza Blasco, Ramon Pujol Farriols, Rafafel Manzanera López, Antoni Tort Bardolet, Eva M. Rovira Palau i Pau Casañas Xuriach. També s’ha atorgat aquest reconeixement, tot i que no han assistit a l’acte, Gonçal Calle Rosingana, Lucrecia Keim i Jaume Cristòful Torà.
Finalment, s’han concedit els premis extraordinaris i els premis als millors expedients de cada titulació de grau. En el transcurs de l’acte, també s’ha projectat la videomemòria i s’ha repartit a tots els assistents la memòria impresa del curs acadèmic 2022-2023. A més, el grup Synaulia Música ha interpretat Concerto in sol minore per due flauti e cello. FXII n. 4 d’Antonio Vivaldi. La cloenda de l’acte s’ha fet amb el cant de l’himne universitari Gaudeamus Igitur. En acabar, el públic assistent ha pogut recollir un exemplar del cartell d’inauguració de curs 2023-2024, obra d’Enric Pladevall.