El conseller Joaquim Nadal elogia el model d’èxit de la federació universitària entre Vic i Manresa
El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, ha presidit aquest divendres el primer dels dos actes commemoratius del desè aniversari de l’acord federatiu entre les fundacions universitàries Balmes i Bages per constituir la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). El primer dels actes commemoratius s’ha fet al campus Manresa i ha servit per posar en valor l’aportació de les universitats territorials al país partint de l’exemple de Manresa i Vic. El conseller de Recerca i Universitats ha aprofitat la seva intervenció per anunciar que el conveni programa que signa amb la FUBalmes, com a titular de la UVic-UCC, s’incrementarà i que aquest augment de recursos econòmics s’haurà de destinar al campus Manresa. Aquest anunci dona resposta a la demanda de la Fundació Universitària del Bages en aquesta línia.
A més del conseller, l’acte ha comptat amb les intervencions del alcaldes de Manresa i Vic, Marc Aloy Guàrdia i Albert Castells Vilalta, del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños. A banda de participar en l’acte commemoratiu, Joaquim Nadal ha aprofitat per visitar algunes de les instal·lacions i serveis més emblemàtics del campus Manresa de la UVic-UCC, com el Centre d’Innovació en Simulació (CISARC) i el laboratori de ciència per a infants de 0 a 8 anys (Lab 0_6).
El conseller de Recerca i Universitats ha elogiat el model universitari únic i singular que constitueixen Vic i Manresa, un model que ha qualificat d’èxit i que fa una gran contribució al model universitari català. Segons Nadal, el model híbrid de la UVic-UCC atorga a la Universitat “flexibilitat i llibertat”, i és resultat d’una voluntat compartida “que trenca inèrcies d’individualisme recalcitrant i que mira la geografia en gran”. L’acord, ha dit, ha estat positiu tant per a Vic com per a Manresa, però també per al conjunt del país. Ara mateix, ha afirmat, “ningú sabria ni voldria prescindir d’una universitat compartida entre Vic i Manresa".
Cohesió des de la diversitat
En la seva intervenció, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, ha dit que l’acord entre la FUBalmes i la FUBages “cohesiona quatre federacions que representen històries i cultures diferents i que han decidit esdevenir una única universitat. Ara cal fer possible el reconeixement dels principis de la UVic-UCc per a totes elles amb respecte a les seves decisions pròpies. Segons Baños, deu anys després de l’acord, la federació “ha esdevingut un model de com es poden fer les coses fora de l’àrea metropolitana”.
Mirar cap al futur
Tant l’alcalde de Vic, Albert Castells, com el de Manresa, Marc Aloy, han posat de relleu l’encert de les persones que 10 anys enrere van decidir impulsar un acord com aquest, que, per a Aloy, ha donat un resultat “esplèndid” i ha demostrat que “la suma multiplica i que anar plegats ens ha fet més forts”. També han coincidit que és un model que neix des de la visió de dues fundacions de vocació municipalista i de servei públic.
Per a Albert Castellls, deu anys després de l’acord, “ara és un moment de debat i reflexió de com hem de continuar la UVic-UCC. És el compromís que tenim, un projecte territorial i estratègic de país”.
10 anys d’un acord pioner i singular i d’un projecte de país en expansió
L’acord de fa 10 anys entre la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), en aquell moment titular de la Universitat de Vic, i la Fundació Universitària del Bages (FUBages) per crear una estructura universitària federada, va ser un pacte pioner i singular al sistema universitari català i al país. 10 anys després, la UVic-UCC viu un moment d’expansió i ha aconseguit equiparar-se en volum, en coneixement i en reconeixement internacional a la resta d’universitats territorials de Catalunya.
L’acord federatiu ha permès a la UVic-UCC créixer en tots els àmbits: en oferta acadèmica, activitat de recerca, convenis internacionals, recursos en convocatòries competitives i per a beques, i en volum de la comunitat universitària. El curs 2014-2015 (l’anterior a l’acord federatiu) la suma d’estudiants totals de les dues fundacions era de 15.223 i la d’estudiants de formació oficial, de 7.311. El curs passat, ambdues xifres van ser de 19.302 (26,8 % més) i de 10.723 (46,6% més), respectivament, per al conjunt de la UVic-UCC. Val a dir que aquest creixement ha anat acompanyat d’un increment del nombre d’estudiants matriculats de l’entorn territorial més immediat.
Una de les primeres grans fites conjuntes de l’acord federatiu va ser l’ampliació de l’estructura federativa amb la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) l’any 2016, que va permetre posar en marxa la Facultat de Medicina. Altres èxits de federació han estat la creació de l’Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC), el sorgiment de noves càtedres i grups de recerca, el desenvolupament d’un model propi d’integració dels estudis de formació professional superior a la universitat o la creació de programes conjunts de formació conjunta.
La federació va tornar a créixer l’any 2020, amb la incorporació de la Fundació Elisava, Escola Universitària, que va representar un nou salt endavant per al projecte, aportant expertesa en nous àmbits, com el del disseny, i la possibilitat de disposar d’un campus a Barcelona.
Un revulsiu per a la Catalunya Central
L’acord federatiu entre la FUBages i la FUBalmes va constituir un model de governança inèdit en el sistema universitari català. 10 anys després, aquest model ha demostrat ser àgil i permeable a les necessitats i demandes de l’entorn, fet que es concreta en el nombre creixent d’acords i d’iniciatives conjuntes amb el teixit econòmic, social i institucional.
La federació ha estat un revulsiu per als campus i les ciutats de Manresa i de Vic, i per al conjunt de la Catalunya Central, que s’ha dinamitzat i s’ha beneficiat de noves oportunitats de desenvolupament, a banda de fomentar la retenció de talent.
Actes institucionals per commemorar 10 anys d’UVic- UCC
El d’avui ha estat el primer dels dos actes commemoratius d’aquest desè aniversari. Aquesta mateixa setmana, el dia 30 de gener, coincidint amb la data exacta de la signatura de l’acord federatiu, els presidents de les dues fundacions i alcaldes dels ajuntaments de Manresa i Vic, acompanyats del rector de la Universitat, han tornat a ser rebuts al Parlament, com fa 10 anys, en una audiència de la presidenta de la cambra catalana, Anna Erra. L’acte va aplegar una seixantena de persones que van implicar-se en el procés federatiu.
El darrer dels actes commemoratius es farà a Vic el proper dijous 8 de febrer (18 h), al Paranimf de la UVic-UCC (rambla de l’Hospital, 50). L’acte inclourà una intervenció d’Andreu Mas-Colell, que era conseller d’Economia i Coneixement quan es va signar l’acord federatiu, i una taula rodona amb els directors generals de les quatre entitats federades de la UVic-UCC: a més de Jordi Baiget, de la FUBalmes, i d’Antoni Llobet, de la FUBages, hi participaran Marina Geli, de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, i Javier Peña, de la Fundació Elisava. L’acte, conduït pel periodista Albert Om, també inclourà projeccions de vídeos, música en directe i parlaments institucionals dels alcaldes de Vic i Manresa, i del rector de la UVic-UCC.