Alumnat d'ADE d'UManresa desenvolupa idees i projectes empresarials reals com a treball de final de grau
Dos estudiants del grau en Administració i Direcció d’Empreses (ADE) de la Facultat de Ciències Socials de Manresa de la UVic – Universitat Central de Catalunya participen per primera vegada en els Treballs de Final de Grau Industrials. Es tracta d’una nova opció a la qual es pot acollir l’alumnat d’ADE quan ha de fer el Treball de Final de Grau (TFG). A diferència d’altres estudiants, que decideixen el tema o el projecte al qual dedicaran el seu treball, en aquest cas s’integren com a estudiants de pràctiques a una empresa que té un projecte o una idea d’un nou servei que cal desenvolupar. L’elaboració d’aquest projecte és el que constitueix el treball de final d’estudis per a aquest alumnat. Aquesta primera vegada, dues empreses han aprofitat aquesta oportunitat: Avinent Implant Systems i Althaia, Xarxa Universitària Assistencial, ambdues empreses col·laboradores del programa Prèmium dels estudis d’ADE. En el cas d’Avinent, Ivet Torrabadella està treballant aspectes de control de gestió empresarial i en el d’Althaia, Sergi Sanchez està fent el Pla de negoci d'un nou ecosistema d'innovació i tecnologia.
El professor del grau en ADE i membre de l’equip d’Innovació i Recerca d’UManresa, Marc Bernadich, ha explicat que aquesta és una iniciativa inspirada en els doctorats industrials. Segons Bernadich, aquesta possibilitat presenta diferents avantatges. D’una banda, “pal·lia la manca d’idees de projectes reals amb la qual topen alguns estudiants quan han de decidir el TFG que volen fer”. De l’altra, l’estudiant s’enfronta a un repte que és real, “que té sentit” i no a una idea que possiblement no desenvoluparà mai. Al mateix temps, l’estudiant que hi participa s’incorpora a una empresa i a un equip de treball, de manera que durant tota l’elaboració del TFG ha de treballar i aplicar habilitats socials que ha estat treballant de forma teòrica durant tota la carrera. Així mateix, per a la universitat és una oportunitat d’evidenciar la seva vocació de treballar al costat de les empreses del territori i de fer confluir interessos: la necessitat de l’empresa de tenir una persona dedicada al desenvolupament d’una idea o projecte, i la de la universitat, d’oferir una formació pràctica i aplicada als estudiants en un entorn empresarial real. “Si aquesta primera experiència dona bons resultats”, explica Bernadich, “la intenció és donar-hi continuïtat”.
Col·laboració entre els estudis d’ADE i les empreses del territori
El grau en ADE, anteriorment estudis de Gestió i Administració d’Empreses, han treballat sempre amb el teixit empresarial del territori, però va ser l’any 2014-2015 quan va institucionalitzar aquesta col·laboració amb la posada en marxa del programa Prèmium. Aquest programa té com a principal objectiu afavorir el contacte entre l’alumnat i el món empresarial i fomentar l’aprenentatge pràctic com a complement de la formació teòrica que s’imparteix a la universitat. La part més destacada d’aquest programa inclou estades de pràctiques remunerades en empreses col·laboradores a partir de segon curs. Els estudiants que opten per acollir-se al programa Prèmium també tenen com a avantatge la possibilitat de fer formació en llengua anglesa durant tota la seva estada formativa a la universitat. En aquests moments, el programa Prèmium ja compta amb 37 empreses col·laboradores.