04/12/2024
Les festes de Nadal són un moment ideal per regalar llibres i fomentar la lectura entre petits i joves. Les persones que integren la Comissió Aloy han seleccionat una llista de recomanacions plena d'històries captivadores, il·lustracions magnífiques i textos plens de sensibilitat que faran viatjar, reflexionar i gaudir les persones que les llegeixin
- El Gran Llibre dels Súper Poders, de Sussanna Isern i amb il·lustracions de Rocio Bonilla (editorial Flamboyant). Qui diu que l’humor, la creativitat, la lectura o la perseverança no són superpoders? Amb la voluntat de trencar esquemes i fugir dels estereotips, l’autora ofereix un ampli repertori de talents on emmirallar-se. Escrit amb molta delicadesa i acompanyat d’il·lustracions amb molta sensibilitat, esdevé un llibre excel·lent per reflexionar amb els infants i fer-los créixer tot descobrint les pròpies virtuts.
- El Carter Joliu per Nadal, de Allan Ahlberg i amb il·lustracions per Janet Ahlberg. Felicitacions, desitjos i altres sorpreses per a tots els nostres personatges de conte més estimats! I també pel nostre carter més treballador i dedicat, ja que malgrat comenci a nevar, no deixa de pedalar. Us imagineu que el carter truqui a la vostra porta per portar-vos... alguna sorpresa? Shhht! És un secret i és Nadal: hi ha il·lusió i, sobretot, molta emoció. No us podeu perdre de cap de les maneres un itinerari tan fascinant i divertit, ple de sorpreses i somriures per compartir.
- Llibre de les bèsties, de Ramon Llull; adaptació i dibuix de Pep Brocal, 2023 (editorial Bang Ediciones). Us recomano aquesta meravella d’adaptació en format còmic d’una de les obres de Ramon Llull, la del Llibre de les bèsties. L’obra situa el lector juvenil en un món de relacions i estratègies de poder a través de l’engany i de l’enginy del llenguatge d’uns personatges plenament actuals. És atractiu el poder? Quin paper té el llenguatge, la comunicació, en els conflictes? Hi ha conflictes universals? Són algunes de les reflexions que s’extreuen de la lectura de la faula. Els colors, la disposició de les vinyetes en la pàgina o la caracterització dels personatges reforcen i acompanyen el sentit original de l’obra de Llull d’una manera àgil i cinematogràfica. A partir d'11 anys.
- Bona nit. Poemes per a l'hora d'anar a dormir, de Salvador Comelles i amb il·lustracions de Mercè Galí (publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2016). Un llibre deliciós, divertit, tendre... per a llegir -o que et llegeixin- abans d'anar a dormir. No tot han de ser contes. Sabrem què fan els pirates mentre els ve el son, o quins pijames regalaríem als animals, o com dormen les lletres, o què passa a la casa dels roncs, o com fer fora les pors... I, com que són curtets, sempre es pot demanar: "llegeix-me'n un altre, si us plau...". Per als més petitons i per als qui sempre els fa mandra ficar-se al llit. Si els poemes són preciosos, els dibuixos són una joia! Tot plegat, potser els farà anar a dormir una mica més tard... però contents.
- Bim Bam Bum, de Maria Girón (editorial Kalandraka, 2024). Llibre guanyador del Premi Compostel·la d'àlbum il·lustrat. Un conte que combina les onomatopeies i les repeticions típiques dels contes populars, jocs de paraules ben actuals amb unes il·lustracions magnífiques. Ideal per narrar en veu alta als més petits.
- Coses que sí, coses que no, de Bernadette Gervais (editorial Petalletres, 2024). Un llibre d’imatges, també per als més petits, que classifica les coses per allò que fan. De mida gran i d’una originalitat ben particular, cosa que també captivarà els prescriptors de literatura per a les primeres edats.
- La calavera, de Jon Klassen (editorial Blackie Books, 2024). Jon Klassen és un dels mestres i uns dels grans referents internacionals de l’àlbum il·lustrat . Amb La calavera ens sorprèn amb la recreació d’un conte tradicional tirolès, i el converteix en una novel·la gràfica per a infants a partir de 7 anys, on, amb excel·lència, domina el ritme tant amb la imatge com amb el text per mantenir el lector atent fins a la darrera pàgina.
- La cançó del soldadet, de Pep Puig (editorial L'Altra tribu, 2024). En aquesta nova novel·la, en Pep Puig ens presenta dos pobles, a banda i banda del riu, que estan enfrontats. Els protagonistes són infants i l’objectiu és observar com aquests viuen la guerra des de la seva mirada innocent i amb els seus jocs d’infant.
- La cançó de l'ocell Toc, de Fran Pintadera (editorial Akiara books, 2024). Il·lustracions d’Anna Font que converteixen l’edició amb un àlbum il·lustrat. El conte de l'ocell Toc, un ocell engabiat i el seu desig de llibertat explicat amb dinou poemes i un E-piu-leg.
- Finestres, de Dani Espresate (editorial Abuenpaso, 2024). Amb la poesia visual de Marta Comín que és qui n’ha fet les il·lustracions. Un llibre de poemes dedicat a les finestres i a allò que podem veure a través d’aquestes obertures. Finestres de casa, de vaixell, de presó... i també de mòbil, de forn o de rentadora.
- Manual de versos dispersos, de Raimon Portell (editorial Kalandraka, 2024). Manual de versos dispersos és el primer Premi de Poesia per a Infants Rosa Sensat. Aquest recull de versos titulats com a dispersos ho són pels diferents temes que abasten, des de quan els paletes venen a casa fins una pizza, la cadira del senyor Van Gogh o el gat de palau. Ara bé tenen un fil conductor que podem llegir a les pàgines parells que ens porta d’un poema a l’altre.
- Topotip i Topotap, de Roberto Piumini. Il·lustracions d' Irene Volpiano (editorial Libros del Zorro Rojo, 2024). Aquesta bonica adaptació d’una faula d’Isop ens conta les aventures d’un ratolí de camp, acostumat a la vida rural modesta i tranquil·la, que va a la gran ciutat i allà es troba un món ple d’abundància, de perills i de desmesura. Una defensa de la vida senzilla amb unes il·lustracions d’Irene Volpiano magnífiques.
- Petiteses, de Pep Molist. Il·lustracions d'Alícia Varela (editorial Babulinka, 2023). Les coses petites que ens envolten (un pèl, una engruna, un punt, una gota) són les protagonistes d’aquest llibre de poemes de Pep Molist. Una mirada atenta i divertida sobre petititeses properes, quotidianes, fantàstiques, bestial i naturals ens descobreixen la grandesa i la importància de les coses petites. I tot això, en una edició bellíssima amb unes il·lustracions que dialoguen magníficament amb els poemes. I, a més, aquest llibre és finalista del Premi Atrapallibres d’enguany!
La comissió del Centre de Documentació en Literatura Infanti l Juvenil Josep Maria Aloy està formada per Agustí Lleyda, Alba Vinyes, August Garcia, Fina Tapias, Irene Tort, Jordi Estrada, Marta Luna, Marta Romeo, Ricard Giménez, Roser Rojas, Sílvia Mas i Trini Riu.
Afegeix un nou comentari