Vés al contingut

Evolució del comerç electrònic: e-commerce tradicional vs. dropshipping

Imagen

21/06/2024

Les compres en línia han revolucionat el mercat global, creixent exponencialment fins a arribar als 5,2 trilions de dòlars el 2023. Aquesta transformació ha estat accelerada per la pandèmia de COVID-19 i ha introduït models innovadors com el dropshipping.

A Europa, el comerç electrònic va créixer un 15% el 2023, assolint els 820.000 milions d'euros. Alemanya, el Regne Unit i França lideren aquest mercat, mentre que Espanya i Itàlia també mostren un creixement significatiu. A Catalunya, les vendes en línia van augmentar un 20%, especialment en sectors com la moda, l'electrònica i l'alimentació. Les empreses catalanes han aprofitat iniciatives governamentals per impulsar la digitalització empresarial.

En sectors com la moda i l'electrònica, la intensa competència ha portat a una disminució dels preus, ja que els consumidors comparen fàcilment diferents ofertes en línia. En canvi, sectors com l'alimentació i els productes de luxe han experimentat un augment de preus a causa de la demanda de productes de qualitat i serveis personalitzats.

Dropshipping: una alternativa al comerç electrònic tradicional

El dropshipping és un model de negoci en el qual el venedor no manté un inventari propi dels productes que ven. En lloc d'això, quan un venedor rep una comanda d'un client, compra l'article d'un tercer (generalment un majorista o fabricant) que envia el producte directament al client final. Així, el venedor no veu ni gestiona directament el producte.

El dropshipping ha guanyat popularitat com una alternativa al comerç electrònic tradicional per diverses raons. Permet als venedors oferir una àmplia gamma de productes sense necessitat de mantenir un inventari físic, reduint així els costos d'emmagatzematge i de logística. Això és especialment atractiu per a nous emprenedors, ja que la barrera d'entrada és més baixa i permet una gran flexibilitat per adaptar-se a les tendències del mercat.

No obstant això, el dropshipping presenta desafiaments com la manca de control sobre la qualitat del producte i els temps de lliurament, que poden afectar negativament l'experiència del client. Aquest model pot ser menys efectiu en sectors on la qualitat i la rapidesa del servei són crucials.

El comerç electrònic tradicional, on l'empresa manté un inventari propi i gestiona directament la logística, ofereix un major control sobre la qualitat del producte i el servei al client. Tot i comportar costos més elevats, permet una resposta més ràpida a les necessitats del mercat i una millor gestió de la marca.

En definitiva, tant l'e-commerce tradicional com el dropshipping tenen avantatges i desafiaments que les empreses han de considerar en funció de les seves necessitats específiques. A mesura que el comerç electrònic continua evolucionant, les empreses han d'estar preparades per adaptar-se i innovar per mantenir-se competitives.

Marc Selgas Cors, coordinador dels CFGS d'Empresa del Campus Professional UManresa i docent al Grau en Administració i Direcció d'Empreses de la Facultat de Ciències Socials de Manresa

 

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte