Vés al contingut

Emergències i atenció sanitària en situacions tàctiques: un enfocament TECC

Imagen

Simulacre d'emergències del Màster en Emergències Extrahospitalàries d'UManresa
27/05/2024

Tactical Emergency Casualty Care (TECC) és un mètode avançat de cura d’emergències dissenyat específicament per a situacions tàctiques i de risc actiu. Aquest enfocament és essencial per a incidents com tiroteigs actius, explosions o altres esdeveniments perillosos, on la seguretat del pacient i del personal mèdic està en risc.

Beneficis del TECC en situacions de risc

L’essència del TECC és combinar l’assistència mèdica amb tàctiques policials eficaces, permetent als professionals de la salut respondre de manera efectiva en escenaris complicats. Aquest mètode no només millora l’atenció sanitària convencional, sinó que també implica:

  • Avaluació ràpida de situacions: Permet prendre decisions adequades i executar intervencions mèdiques precises.
  • Seguretat del personal i de les víctimes: Prioritza la seguretat dels rescatadors i de les víctimes durant tot el procés.

Zones d’intervenció en TECC

El TECC divideix l’atenció sanitària en tres zones:

  • Zona calenta/Amenaça directa: On el perill continua actiu. Les intervencions són mínimes i es prioritza la seguretat.
  • Zona tèbia/Amenaça indirecta: La zona on l'amenaça no està activa però la seguretat no és total. S’hi fan intervencions que salven vides, seguint l'algoritme MARCH.
  • Zona freda/Assistència durant l’evacuació: Àrea fora de perill on es presten cures durant l’evacuació i es col·labora amb equips convencionals.

Control d’hemorràgies: clau en el TECC

El control d’hemorràgies és una de les prioritats en el TECC, ja que les hemorràgies són la principal causa de mort que es prevenible en situacions tàctiques. La utilització de torniquets i altres mesures per controlar les hemorràgies és essencial per augmentar la supervivència quan l’accés a l’atenció mèdica tradicional és limitat.

Importància de la comunicació i la coordinació

A més de les habilitats mèdiques, el TECC destaca la importància de la comunicació efectiva, que assegura que tots els membres de l’equip estan sincronitzats; la reactivitat i adaptabilitat, que és la capacitat d’adaptar-se ràpidament a entorns canviants; i la coordinació d’equip, essencial per a una resposta efectiva en situacions tàctiques.

Qui es Beneficia del TECC?

La formació en TECC és especialment beneficiosa per a policies, bombers, `personal de seguretat i serveis d’emergència mèdica.  Aquest entrenament no només millora la capacitat de resposta en situacions tàctiques, sinó que també pot salvar vides durant aquests incidents crítics.

Aquest mètode requereix habilitats mèdiques avançades, presa de decisions ràpides i una coordinació efectiva de l’equip. A mesura que les amenaces tàctiques evolucionen, el TECC continua sent una eina vital per garantir la seguretat i el benestar de les persones en situacions crítiques.

Félix Collada Cañamares, infermer del SEM i docent del Màster en Emergències Extrahospitalàries de l'Escola de Postgrau en Salut de Manresa 

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte