El canvi climàtic és un fenomen global provocat per l'augment de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera. Aquest augment provoca un increment de la temperatura mitjana de la Terra i altera els patrons climàtics del planeta. A escala global, influeix en molts àmbits, especialment en la salut de les persones, ja que la crisi climàtica té un impacte important sobre la salut, convertint-lo en un problema de salut pública (1).
L'impacte del canvi climàtic en la salut pot ser directe, a través de l’increment de la mortalitat i la morbiditat causades per l’augment de fenòmens meteorològics extrems com les onades de calor, la sequera o les inundacions, entre d'altres. També té un impacte indirecte a través de canvis en els ecosistemes (extensió de malalties transmeses per vectors o mala qualitat de l’aigua) o en els sistemes socials (seguretat alimentària, capacitat laboral, salut mental, migracions climàtiques, etc.) (2).
Emergència de noves malalties
Una de les principals conseqüències del canvi climàtic sobre la salut de les persones és l'aparició i la propagació de malalties emergents i reemergents, és a dir, aquelles que apareixen de manera inesperada o s’expandeixen ràpidament, o bé algunes que ja estaven en vies d'eradicació i estan apareixent de nou. Les temperatures més altes i els patrons climàtics canviants poden influir en la distribució geogràfica i l’abundància de vectors com mosquits, rates i altres animals que són portadors de malalties(1). D’aquesta manera es poden crear condicions favorables per al desenvolupament i la transmissió de malalties com la malària, la febre del dengue, la febre del Nil Occidental i altres malalties infeccioses. A Catalunya, en els últims anys per exemple, ja s’ha observat un augment de casos de leishmaniosi, febre del dengue i febre del Nil Occidental en zones on anteriorment no s’havien registrat(3).
A més de l‘impacte directe sobre la transmissió de malalties infeccioses, el canvi climàtic també pot afectar els sistemes de salut i les respostes a les emergències sanitàries. Els fenòmens meteorològics extrems poden interrompre els serveis de salut, augmentant la vulnerabilitat de les comunitats a les malalties emergents. Això fa palesa la necessitat d'una preparació i una resposta ràpides i eficaces per part dels sistemes de salut per prevenir i controlar els brots de malalties.
El paper crucial de les infermeres
Les infermeres juguen un paper essencial en l'abordatge dels efectes del canvi climàtic en la salut de les persones. Com a professionals de la salut, tenen un rol clau en l'educació, la prevenció i la mitigació de l‘impacte del canvi climàtic sobre la salut(4).
Per una banda, poden educar i sensibilitzar la població sobre com els canvis ambientals poden afectar la seva salut i el seu benestar. Poden proporcionar informació sobre la relació entre el canvi climàtic i les malalties emergents i mesures preventives i d’adaptació que poden prendre per protegir-se. També poden promoure pràctiques saludables i sostenibles entre la població com, per exemple, fomentar l'adopció d'estils de vida saludables que protegeixin la salut en un entorn canviant, l’ús eficient de l’aigua, entre d'altres.
Per altra banda, poden jugar un paper clau en la monitorització i detecció dels riscos per a la salut associats al canvi climàtic, com ara les malalties relacionades amb la calor, les infeccions transmeses per vectors, per posar alguns exemples. A més, poden donar assistència en situacions d’emergència relacionades amb el canvi climàtic com ara onades de calor, brots de malalties vectorials, assegurant una resposta eficient i centrada en les necessitats de les persones.
Finalment, les professionals d’infermeria poden investigar els impactes del canvi climàtic en la salut i defensar polítiques públiques que promoguin la resiliència comunitària, la justícia climàtica i la sostenibilitat ambiental.
Reptes en la formació dels professionals d’infermeria
Tots aquests canvis suposen encarar també reptes en la formació dels professionals d'infermeria. Cal garantir que els futurs professionals estiguin preparats per abordar l'impacte del canvi climàtic en la salut de les persones(5).
En primer lloc, és necessari integrar el canvi climàtic i la seva relació amb la salut en els plans d'estudis d'infermeria. Això implica proporcionar una comprensió profunda dels efectes del canvi climàtic sobre la salut humana i les mesures de prevenció i mitigació pertinents. A més, és crucial incorporar continguts sobre adaptació al canvi climàtic i resposta a emergències relacionades amb aquest fenomen. Això inclou la preparació per gestionar situacions com onades de calor extremes, fenòmens meteorològics extrems o brots de malalties vectorials.
D'altra banda, és important fomentar encara més, l'adquisició de competències en comunicació i advocacia perquè els professionals d'infermeria puguin educar i mobilitzar la població en relació amb el canvi climàtic i les seves implicacions per a la salut.
Finalment, cal promoure la investigació i la col·laboració interdisciplinària per abordar els reptes complexos que planteja el canvi climàtic des de la perspectiva de la salut. Això pot incloure la realització d'estudis sobre l'impacte del canvi climàtic en la salut de les poblacions vulnerables i l'avaluació de les intervencions més efectives per reduir aquests impactes.
En definitiva, el canvi climàtic és un dels desafiaments ambientals i socials més urgents i transcendents al qual ens enfrontem com a humanitat. Les infermeres són els principals agents de salut de les comunitats i cal posar de rellevància el seu paper dins del sistema de salut com a professional clau per afrontar l’impacte en la salut pública i l’augment d’emergències relacionades amb el clima. La formació dels professionals d’infermeria és clau per comprendre i respondre als efectes del canvi climàtic en la salut, incloent la preparació per a emergències i la promoció de pràctiques sostenibles. La integració de continguts sobre canvi climàtic en els plans d'estudis i el foment de competències en advocacia i comunicació són essencials per a una resposta efectiva.
Ester Colillas Malet i Núria Obradors Rial, professores del Grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa
REFERÈNCIES
- World Health Organization. Climate change and infectious diseases: Adaptation strategies. 2018.
- Diaz J, De la Osa J, Linares C: Cambio Climático y Salud: es tiempo de adaptación. Guía para profesionales. Granada: Observatorio de Salud y Medio Ambiente de Andalucía OSMAN Escuela Andaluza de Salud Pública. Dirección General de Salud Pública y Ordenación Farmacéutica. Consejería de Salud y Familias; 2021. 25 p Institut de Salut Global de Barcelona. Impacte de la crisi climàtica sobre la salut a Catalunya. Informe Tècnic. 2021.
- Watts N, Amann M, Arnell N, Ayeb-Karlsson S, Belesova K, Boykoff M, et al. The 2018 report of the Lancet Countdown on health and climate change: shaping the health of nations for centuries to come. The Lancet. 2018;392(10163):2479-2514
- American Association of Colleges of Nursing (AACN). The Essentials: Core Competencies for Professional Nursing Education. Washington, DC: Author; 2019.
Afegeix un nou comentari