Vés al contingut

L'ecografia en urgències i emergències

Imagen

ecografia urgències
18/03/2022

Els professionals d'emergències tenen ben entrenats els seus cinc sentits per optimitzar cada actuació. Observen per processar l'entorn, exploren, escolten i parlen de manera eficaç per comunicar-se amb pacient i equip, ausculten, ensumen els esdeveniments per anticipar-s'hi, tenen tacte amb la palpació i amb l'empatia, i com no, a més de ser uns apassionats de la seva feina, aspiren a quedar-se amb el bon gust de fer les coses bé. Hi ha qui té un sisè sentit més màgic o místic, però us proposo utilitzar una eina molt més realista, assequible i que ha demostrat la seva eficàcia: l'ecografia. I és que no hi ha res com ECOveure per creure. 

Els avantatges de la imatge ecogràfica

  • Capaç d'endinsar-se en el cos del pacient, davant d'ell, allà on es trobi, de manera no invasiva, inocua i en temps real. 
  • Realitzable per qualsevol persona amb un entrenament i experiència específics.
  • Reproduïble i registrable, interpretable in situ o fins i tot a distància per un expert.


De preguntes clíniques a respostes ràpides i eficaces

El concepte POCUS (Point of Care Ultrasound) es basa en utilitzar l'ecografia des del punt de vista del problema o del pacient com a eina per donar esposta ràpida i precisa a preguntes clíniques senzilles o dicotòmiques, seguint l'esquema següent:

Problema clínic ➔ Pregunta clínica ➔ Pregunta ecogràfica ➔ Possibilitat d'ecografia més detallada ➔ Possible guia de procediment ➔ Feedback ecogràfic ➔ Feedback clínic

En el gràfic relatemos alguns exemples.

Ecografia en emergències: entre el POCUS, ABCDE i Whole body ultrasound

Existeixen nombroses possibilitats d'enfocar l'aplicació de l'ecografia en urgències i emergències: 

  1. Des del POCUS per a problemes clínics fins a l'exploració sistemàtica de qualsevol part del cos, en qualsevol moment.  
  2. L'entrenament específic de protocols tancats com l'E-FAST (Extended Focused Assesment with Sonography in Trauma) per a un politrauma, o bé el FEEL (Focused Echocardiographic Evaluation in Life support) per a una aturada cardiorespiratoria, encara que actualment serien només una gota en el mar. Aquests protocols prenen tot el sentit en situacions especials o en formacions inicials o de necessitat específica, tal com ha passat amb l'ecografia pulmonar en el triatge de pacients durant la pandèmia per SARS-COV2.
  3. En l'àmbit de les emergències, l'algoritme ABCDE acompanyat de l'ecografia en cadascun dels apartats, tant en l'avaluació primària com en la secundària, és d'especial interès per la seva sistemàtica clara i protocolada, i per posar el focus en els problemes per importància.

Visual training per a la formació en ecografia d'urgències

Per creure el que veiem - i que ens creguin-, l'entrenament de la visió de la imatge ecogràfica és fonamental. Des de la dificultat en l'orientació espacial, donat que la posició del transductor és operador-depenent i en qualsevol eix espacial, passant per la interpretació de les imatges d'ultrasons en dues dimensions - habitualment, però n'hi ha moltes altres- fins a l'aprenentatge dels patrons de normalitat o anormalitat sense ser especialistes en radiologia. Cal certa experiència visual per assegurar la correcta interpretació, encara que s'han demostrat resultats sorprenents, en poques hores. Per això, aquesta ha d'estar oberta a iniciar-se en qualsevol moment: des de la formació bàsica pregradual, com en estudis de grau, d'especialització o específicament destinats a organitzacions, serveis professionals, com els cursos d'especialització que ofereix el campus Manresa de la UVic-UCC en l'àmbit de l'e-Salut. L'impacte en l'aplicació clínica és molt rellevant com més dirigida específicament sigui la formació. 

Un dels seus avantatges és la capacitat d'aprenentatge que s'adquireix només amb la tècnica de visualització d'imatges o vídeos ecogràfics. Aquesta permet una precisió diagnòstica molt elevada, que acompanyada d'un "hands-on" tutoritzat -si pot ser al mateix lloc de treball-, presenta un resultat molt satisfactori. 

Eix seguretat-autonomia-eficiència

  • Seguretat par al pacient en el triatge, el diagnòstic, els procediments, el tractament, la monitorització, l'homogeneïtzació en l'assistència.
  • Autonomia, amb accessibilitat a ecògrafs assequibles i adients per a cada ús, en la presa de decisions en temps real amb feedback immediat i possibilitat de consulta remota. 
  • Eficàcia en els resultats clínics en fixar-se objectius concrets, i fins i tot cost-efectivitat en l'optimització de recursos, tant per actuació en un pacient com formant part del sistema sanitari a gran escala.

I si encara no t'ho creus, mira al teu voltant... L'ecografia és part indispensable del dia a dia dels professionals de la salut. Molts ja han passat de qüestionar a creure, perquè ECOveure té molt de sentit i així tot és possible. T'hi sumes? 

Gina Rognoni Amrein - Metge especialista en Medicina Intensiva. Hospital Sant Joan de Déu – Althaia, Xarxa Assistencial Universitària de Manresa i SEM Catalunya. Grup de Treball “Ecografia Malalt Crític” (SOCMIC). Máster universitari en Metodologia de la Simulació aplicada a la Formació de Professionals de Ciències de la Salut i Socials d'UManresa.
 

Aquest article es va publicar originalment en el número de març de 2022 a la revista Rescate Vial

 

Afegeix un nou comentari

Comparteix a les xarxes:

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte