Vés al contingut

1-ADE-Organització i gestió empresarial

Dades generals de l'assignatura

Titulació 

Administració i Direcció d'Empreses

Crèdits

6 ECTS

Tipus 

Formació Bàsica (FB)

Curs 

1

Semestre

1

Llengua d'impartició

Català 

Professorat

Antoni Viladomat Vers 
 

Objectius

L’assignatura d’Organització i Gestió Empresarial té com a principals objectius comprendre què és una empresa, com funciona per dintre i com interrelaciona amb el seu entorn. 
S’estudien les principals àrees, departaments o processos de com s’organitza internament l’empresa tenint en compte els diferents marcs teòrics o escoles de pensament. 
S’explica com aproximar-se a entendre l’ecosistema empresarial en el que tota empresa està sotmesa. Entendre les relacions amb els grups d’interès, la societat, els proveïdors, etc. 

Competències

Competències Bàsiques

CB4 - Que els estudiants puguin transmetre informació, idees, problemes i solucions a un públic tant especialitzat com no especialitzat. 

CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia. 


Competències Generals

G1 - Adquirir un compromís ètic i socialment responsable en les actuacions professionals. 


Competències Transversals

T2 - Projectar els valors de l'emprenedoria i de la innovació en l'exercici de la trajectòria personal acadèmica i professional a través del contacte amb diferents realitats de la pràctica i amb motivació cap al desenvolupament professional. 


Competències Específiques

E3 - Coordinar els diferents nivells d'interacció individual i col·lectiva entre les persones i els equips, des dels diferents rols i els seus equips multidisciplinaris que es poden exercir en els diferents departaments de l'empresa. 

E4 - Dissenyar, planificar, comunicar i avaluar diferents plans relacionats amb l'empresa i les seves diferents àrees funcionals orientades al desenvolupament d'iniciatives empresarials emprenedores, mitjançant la llengua pròpia o una llengua estrangera. 


Resultats d’aprenentatge

1.Comprèn el funcionament intern de l'empresa. 
3.Entén l'ecosistema empresarial.
7.Comunica a tot tipus d’audiències coneixements, idees i solucions en l’àmbit de l’administració i direcció d’empreses. 

Continguts

BLOC 1: ORGANITZACIÓ, EMPRESA, EMPRESARI I ESTRUCTURES ORGANITZATIVES

Tema 1.- Introducció a l’empresa.
Tema 2.- Estructures organitzatives.
Tema 3.- Funcions dintre d'una empresa.
Tema 4.- Organització per processos.

BLOC 2: GESTIÓ I ECOSISTEMA EMPRESARIAL

Tema 5.- Gestió i pressa de decisions.
Tema 6.- Planificació empresarial (objectius, curt termini, llarg termini). Estratègia.
Tema 7.- Ecosistema empresarial. Grups d’interès.
Tema 8.- Evolució en les empreses. Gestió del canvi. Millora continua.
Tema 9. -Internacionalització. 

Activitats formatives

Exposició magistral professor
Visualització de vídeos i conferències
Confecció esquemes, presentacions gràfiques, mapes conceptuals 
Debats, col·loquis, converses o grups de discussió
Treballs d'ampliació i síntesi
Estudi de cas, supòsit pràctic 
Exposicions orals i defenses en públic 
Lectura i comprensió de textos i elaboració d'informes o resums 
Exàmens i proves 
Anàlisi i contrastació de dades o processos 
Preparació individual de proves. Estudi personal de contingut
Confecció de memòries i informes 

La plataforma Moodle serà utilitzada com a eina d’aprenentatge online. 

Avaluació de l'assignatura

La base de l’avaluació serà l’avaluació continuada, en el següent quadre es detallen les diferents activitats avaluatives agrupades per sistemes d’avaluació. 
 

Sistemes d’avaluació  Detall de les activitats avaluatives       %  Recuperable 
Observació de la participació       10%  No Recuperable 
Seguiment del treball realitzat  Activitat pràctica de Simulació.     10%  No Recuperable 
Proves especifiques d’avaluació: exàmens. 

Prova 1 (Bloc 1).  

Prova 2 (Bloc 2). Nota mínima de 4 

   25% 

   25% 
Recuperable 

Recuperable 
Realització de treballs o projectes  Treball 1.     30%  No Recuperable 

Per superar satisfactòriament l’avaluació contínua, cal obtenir una mitjana igual o superior a 5. 

En el cas de no superar l’assignatura o alguna de les activitats d’avaluació continuada que sigui necessari obtenir una nota mínima, hi haurà un segon període d’avaluació en el qual l’alumne podrà arribar a recuperar un màxim del 50% de la nota final. 

Si l’alumne vol millorar la nota d’una activitat recuperable, caldrà que ho notifiqui formalment al docent responsable de l’assignatura  en el termini màxim de 3 dies després de la publicació de les notes finals del període ordinari d’avaluació. En tot cas sempre prevaldrà la nota obtinguda en aquesta recuperació, inclús si aquesta és inferior a la inicialment obtinguda 


Informació addicional sobre la docència del curs 2021-22 (COVID-19)

METOLOGIA

En cas d’una situació d’emergència sanitària que impliqui nou confinament, la docència es traslladarà a la virtualitat en la seva totalitat i s’adequarà la metodologia a aquest nou context. En la mateixa línia, en la mesura que sigui possible, se substituiran totes les activitats experimentals i/o pràctiques.  

AVALUACIÓ

En cas de nova emergència sanitària que impliqui confinament, les ponderacions dels sistemes d’avaluació no s’alteraran. En cas que no es puguin fer presencialment, es traslladaran a la virtualitat.  

 

Bibliografia

BÀSICA

Fischel, A. (Ed.). (2016). Cómo funciona una empresa: guía gráfica para el éxito empresarial. London: Penguin Random House. Troba’l a la  biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1495337~S1*cat 

Gutiérrez Aragón, Ó. (2016). Fundamentos de administración de empresas (2a ed). Madrid: Pirámide. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1511012~S1*cat 

Licenciatura en RR.HH. Universidad de Champagnat. (2002). La estructura organizacional. Recuperat 13 juny 2016, de http://www.gestiopolis.com/la-estructura-organizacional/ 

Rico García, M. de G., i Sacristán Navarro, M. (2017). Fundamentos empresariales (2a ed. act). Pozuelo de Alarcón, Madrid: ESIC. Troba’l a la biblioteca: https://cataleg.upc.edu/record=b1520000~S1*cat 

RECOMANADA

Bueno Campos, E., Cruz Roche, I., i Durán Herrera, J. J. (2002). Economía de la empresa: análisis de las decisiones empresariales (3a ed. act). Madrid: Pirámide. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1047165~S1*cat 

Heizer, J. H., Render, B., i Munson, C. (2017). Operations management: sustainability and supply chain management (12th ed.). Essex: Pearson Educación. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1480494~S1*cat 

Soparnot, R. (2012). Organisation et gestion de l’entreprise (2e éd.). Paris: Dunod. Troba’l a la biblioteca: http://cataleg.upc.edu/record=b1498441~S1*cat 

Contacta'ns

Si tens alguna pregunta, nosaltres tenim la resposta

Contacte