En el context social majoritari la mort ha estat concebuda, massa sovint, com un immens tabú. Els grans interrogants que s'obren i es plantegen amb la seva manifestació no ens eximeix per haver-nos de preguntar sobre la mort mateixa, sinó també de com respondre davant la seva irrupció. La manera de fer-ho implica, en el fons, respondre a com fer-ho davant la pròpia realitat la vida. I és que al contrari del que, freqüentment, es pensa el contrari de la mort no és la vida, sinó que és el naixement. La vida implica, així, un procés que va del naixement a la mort. Però, existeix la mort?
Ens plantegem en aquest curs aproximar-nos a la realitat antropològica de la mort ja no tan sols des d'un punt de vista històric, sinó també des dels texts de grans tradicions filosòfiques i espirituals com ho poden ser el Bardo Thodol (Llibre tibetà dels morts), el Llibre dels morts egipci, els Evangelis o diferents tractats d'Ars Morendi, fins a les inquietants i sorprenents Experiències Properes a la Mort (EPM) estudiades per referències mèdiques com Raymond Moody, Pim van Lommel o Manel Sans Segarra.
Tot això anirà acompanyat d'importants estudis sobre la mort com poden ser els de Philippe Ariès (Historia de la muerte en Occidente desde la Edad Media hasta nuestros días), Vladimir Jankélevich (La Muerte) o Byung Chul-Han (Caras de la muerte) com també d'invitacions a especialistes en tractaments del dol i en les esmentades ECM.
L'objectiu, per tant, no és tan sols el de conèixer una mica millor una temàtica-objecte concret sinó també a gaudir millor, conseqüentment, de la pròpia vida. Per a cada sessió es donarà una bibliografia complementària i una documentació amb texts i suports.