1. Introducció
El treball final de grau (TFG) de logopèdia és una assignatura obligatòria de 6 crèdits ECTS que es realitza durant el segon semestre del quart curs. L’objectiu general del TFG és oferir oportunitats d’aprenentatge a l’estudiant per a què, a partir d’una pregunta d’investigació en l’àmbit de la logopèdia, sigui capaç de realitzar un treball d’integració de les matèries del grau fonamentant les seves decisions amb metodologia científica, demostrant la identificació amb els principis ètics de la professió, a la vegada que fomentant el pensament crític. És una assignatura clarament orientada cap al foment del treball autònom de l’estudiant i culmina amb la defensa davant d’un tribunal. La seva realització és individual.
2. Requisits per fer la matrícula
Per formalitzar la seva matrícula del TFG, serà imprescindible que l’alumne elabori la proposta de TFG durant el semestre anterior (primer semestre). El procediment per elaborar la proposta serà informat a l’aula de tutoria durant el semestre previ a l’inici del TFG amb el document Guia del TFG. La resolució de l’avaluació de la proposta de la Comissió del TFG haurà de ser favorable per a poder cursar el TFG. La no elaboració de la proposta i la resolució no favorable de la proposta condiciona la matrícula del TFG. Per optar a fer el TFG, l'estudiant s'ha d'haver matriculat de totes les assignatures requerides per obtenir el grau o bé tenir aprovats 210 crèdits ECTS, quedant exclosa la matrícula dels crèdits RAC.
3. Determinació del tema
En aquesta assignatura s’ofereixen 3 tipologies de treballs, de les quals l’estudiant ha de seleccionar només una segons el seu interès. Les tipologies a escollir són:
- Revisió aplicada de la literatura: El producte derivat d’aquest treball serà una guia clínica.
- Implementació de la ciència: El producte derivat d’aquest treball tindrà el format d’informe d’evidències.
- Treball de Recerca: El producte derivat d’aquest treball tindrà el format d’article científic.
Cada estudi selecciona aquells eixos temàtics que considera d’interès. Tot seguit, els estudiants proposen treballs inclosos en aquestes temàtiques. Addicionalment i de manera excepcional, es contempla la possibilitat d’elaborar treballs sobre altres temes, a proposta dels mateixos estudiants, encara que aquesta haurà de ser estudiada i aprovada.
4. Els coordinadors i l’assignació del tutor
Per fer el seguiment i garantir la qualitat del procés del Treball final de Grau hi ha tres figures clau. Per una banda el coordinador que és qui fa el seguiment d’assignació i validació del tema escollit, coordina els tutors i tribunals, supervisa les avaluacions, i si escau, gestiona convenis amb centres o empreses.
Per altra banda, el tutor és el responsable de guiar els estudiants assignats en tot el procés d’elaboració del Treball final de Grau i d’avaluar-lo, segons el percentatge definit per cada pla d’estudis.
Finalment, la figura del revisor, que acompanya al tutor en el procés d’avaluació i seguiment del TFG en moments puntuals determinats per cada tipologia d’estudis, i que formarà part juntament amb el tutor de la composició del Tribunal. El seu objectiu és assessorar i acompanyar el procés d’avaluació en els seus moments crítics al tutor, donant suport al tutor en el seguiment del TFG.
5. Procés de tutorització i avaluació
El Treball final de Grau és un treball tutoritzat i que contempla tant el treball supervisat i dirigit pel tutor com, sobretot, el treball autònom de l’estudiant. Al llarg del seu desenvolupament es produeixen diferents moments d’interacció tutor/revisor/coordinador/alumne. Hi ha un número de tutories establertes en què el tutor anirà retornant el treball de l’alumne amb els comentaris pertinents per tal que pugui avançar correctament en el desenvolupament del seu treball i en deixarà evidència a través de la compleció de les fitxes de seguiment.
Al mateix temps, anirà avaluant el treball al llarg dels diferents moments establerts juntament amb el suport puntual de la figura del revisor. Al final de tot el procés, el tutor complimenta el formulari d’autorització en què s’autoritza o denega a l’alumne a presentar el Treball de Final de Grau. Aquesta autorització estarà també avalada pel beneplàcit del revisor que ha acompanyat el procés de seguiment i avaluació del TFG.
L’avaluació, i els pesos corresponents a cada moment del Treball final de Grau, seran especificats a la guia docent de cada estudi.
La versió final del Treball final de Grau haurà de ser lliurada en format digital.
6. Composició i funcionament del tribunal
L’alumne/a haurà de presentar i defensar de forma oral i pública el Treball final de Grau davant d’un tribunal format per tres persones: president, secretari i vocal. Una d’elles serà el tutor del treball i les altres dues seran persones expertes en la matèria i/o metodologia que hauran desenvolupat el seu paper com a revisors del mateix treball.
Abans del dia de l’exposició dels Treball final de Grau, cada membre del tribunal haurà de fer arribar al coordinador del Treball final de Grau un breu informe sobre els treballs que ha avaluat.
El tribunal arribarà a la qualificació per consens. Si no s’arriba al consens s’aplicarà la mitjana de cada una de les qualificacions individuals atorgades per cada membre.
Cada estudiant disposarà d’un temps màxim de 15 minuts per exposar el seu treball, més 10 minuts addicionals per a preguntes, si escau. Un cop l’alumne hagi exposat el treball, els membres del tribunal podran plantejar les preguntes, suggeriments o aclariments que considerin oportuns. Posteriorment l’alumne haurà de sortir de l’aula perquè el tribunal pugui deliberar i qualificar l’exposició d’acord amb els criteris establerts, i tot seguit, realitzar l’acta corresponent.
L’exposició es podrà fer en català, castellà o anglès i pot anar acompanyada de material audiovisual de suport, si es considera oportú.
7. Documents de suport
Hi ha un document específic per al treball de fi de grau de cada titulació (Guia docent del Treball final de Grau) on es concreta detalls i calendari per cada cas.
La Normativa sobre presentació de treballs de la Fundació Universitària del Bages és un document general on es concreten les característiques formals que ha de reunir el document escrit.
8. Aplicacions informàtiques
El seguiment i avaluació del Treball final de Grau es farà mitjançant l’Aula Virtual de Treball de Fi de Grau (de cada titulació). Aquest espai conté la documentació general per desenvolupar el Treball final de Grau i és el lloc s’efectuen les diferents entregues estipulades i l’entrega final del document.
En aquesta aula hi tenen accés els diferents tutors, revisors i el coordinador de TFG.
Al gestor de qualificacions, el coordinador configurarà els pesos de l’avaluació del TFG. Els diferents tutors li comunicaran les notes dels seus tutoritzats i és el responsable de fer-les públiques en el moment convingut.
Premis als millors TFG - Premis Talent